Докато в българския парламент се дебатира по бюджет 2020, като една от най-спорните точки ще бъде орязването на партийната субсидия до 1 лев на глас, но за сметка на това разрешеното безлимитно финансиране от бизнеса, оказа се Организацията за за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е излязла със становище по въпроса.

И в него се препоръчва... отмяна на направените от управляващите изменения.

Както е известно, след като стана ясно, че политическите формации с години са получавали не по 11 лева на действителен глас, както бе по закон, а по малко над 13 лева, правителството, в лицето на премиера Бойко Борисов разпореди партийната субсидия да се намали.

Данните за неправомерно получаваните суми бяха изнесени в "Шоуто на Слави" и предвид факта, че Слави Трифонов организира референдум през 2016 г. с въпрос за субсидия от 1 лев, Борисов заяви, че ще се съобрази и разпореди на депутатите си да гласуват съответно изменение. Покрай това обаче, по предложение на ДПС бе решено също така партиите да могат да получават финансиране и от бизнеса. Безлимитно.

Така стигаме до бюджет 2020, който депутатите предстои да започнат да разглеждат днес, където е записано, че субсидията е 1 лев. От левицата внесоха предложение да стане 8 лева, базирано на техни разчети. А днес, оказа се, е пристигнало и становище на Службата за демократични институции и човешки права към ОССЕ. Тя е била била сезирана от Кристиан Вигенин, но не в качеството му на депутат на БСП, а в качеството му на заместник-председател на Народното събрание. И становището на ОССЕ бе разпространено днес именно от него - на брифинг в кулоарите.

"Измененията драстично намаляват публичното финансиране, като в същото време отново въвеждат корпоративните дарения и премахват ограничението за частни дарения. Въпреки че отделните елементи на измененията могат да бъдат приемливи и не противоречат пряко на международните стандарти, законодателният пакет в неговата цялост, заедно с начина и сроковете на неговото създаване и приемане, предизвикват множество опасения по отношение на принципа на политическия плурализъм", пише в становището.

И в следствие ОССЕ препоръчва:

"Да се отменят измененията изцяло."

Препоръчва се още да се проведат консултации с всички засегнати страни. Такива левицата инициира, но от ГЕРБ отказаха да участват. ОССЕ настоява още да се гарантира, че "всяка реформа не поставя конкретни участници в неблагоприятно положение, докато други са привилегировани, както и да осигури множество източници на финансиране за политическите партии". Последното е по повод на критиките, че от корпоративно финансиране закономерно биха се облагодетелствали големите партии и тези, които са на власт, за сметка на малките - защото не са "атрактивни" за бизнеса.

ОССЕ иска също така "да се разгледа възможността за въвеждане на лимити за вноски за частни дарения". Въвеждането на такива лимити искаха от Обединени патриоти, но в крайна сметка бе възприето бизнесът да финансира безлимитно политическите формации. В старите текстове таван за дарения от физически лица имаше (10 000 лева), а даренията от юридически лица бяха забранени.

Предстои текстът с партийната субсидия да бъде разгледан днес от депутатите.