Напоследък Бойко Борисов е много активен в публичните изявления. По една или друга причина обаче той не успява да отговори на някои доста важни въпроси.

1. Бойко Борисов твърди, че Лозан Панов е станал председател на Върховния касационен съд с негова подкрепа. И поясни, че тази подкрепа е получена посредством членовете на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота на ГЕРБ във ВСС. Докато течеше избора на Иван Гешев за главен прокурор обаче Борисов неведнъж изтъкваше, че съдебната власт е независима и той не се меси. И се държеше така, все едно ГЕРБ няма свои представители във ВСС. ГЕРБ обаче има такива представители и те, заедно с представителите на всички други парламентарни партии, подкрепиха Гешев единодушно. От всичко това следват няколко въпроса:

- Защо Борисов веднъж се е намесвал в подкрепа на Панов, а после не се е намесвал в подкрепа на Гешев?

- Ако Борисов наистина се е намесвал в подкрепа на Панов, но не се е намесвал в подкрепа на Гешев, означава ли това, че ако зависи от него, Гешев няма да е главен прокурор?

- Вярно ли е, че Гешев е кандидатура на ДПС, както отдавна се говори неофициално?

- Ако Борисов не подкрепя Гешев, защо представителите на ГЕРБ във ВСС го подкрепиха?

- Вярно ли е твърдението, че ако ГЕРБ е на едно мнение, а ДПС на друго мнение, то в държавата се случва това, което каже ДПС, тъй като Гешев все пак бе избран?

2. Бойко Борисов заяви, че ще създаде институцията "независим прокурор", който да може да разследва главния прокурор без да му се отчита. Също така заяви, че е невъзможно свикването на Велико народно събрание, без което истински реформи в съдебната власт не може да има. От това също следват няколко интересни въпроса.

- Защо Борисов и ГЕРБ не подкрепиха Реформаторския блок в миналия мандат, когато реформаторите внесоха предложение за промени в Конституцията за създаване на независим прокурор, но то дори не стигна до гласуване?

- Ако този независим прокурор ще се избира от настоящата прокурорска колегия, както каза самият Борисов, не става ли цялото упражнение безсмислено, тъй като членовете на тази колегия са изцяло зависими от Сотир Цацаров и най-вероятно ще изберат Иван Гешев 2, който да може да разследва Иван Гешев 1?

- Ако Борисов наистина иска съдебна реформа, която да премахне всички резерви на българите към държавата и на Европа към България, защо не заяви, че той лично е съгласен да се свика ВНС и да прати топката в полето на другите партии, както неведнъж е правил по други въпроси?

3. И една международна тема. Преди дни Владимир Путин си позволи да отправя ултиматуми към България във връзка с "Турски поток", който според него се строи бавно от българската страна. Борисов отговори на този ултиматум, но все пак останаха някои недоизяснени въпроси. Например:

- Случайно ли е, че на следващия ден след ултиматума на Путин Русия отзова български дипломат в отговор на отзоваването на руски дипломат от България за шпионаж?

- Защо Русия изчака повече от месец за този реципрочен отговор?

- Случайно ли е, че ултиматумът на Путин и отзоваването на български дипломат станаха само няколко дни след срещата на Борисов с Доналд Тръмп?

- Има ли връзка шпионският скандал в Сърбия с рязкото охладняване на Русия към България?

Ако премиерът даде смислени отговори на всички тези въпроси, това със сигурност би допринесло за добрия имидж - негов и на партията, на която е председател.