Руският президент Владимир Путин увери, че пускането в експлоатация на газопровода "Северен поток -2" не означава, че Русия ще се откаже от транзита на газ през Украйна, предаде ТАСС, цитирана от БТА. По думите му това е въпрос на икономическа целесъобразност.

"Близо сме до приключването на работата по полагането на газопровода "Северен поток- 2", чието пускане в експлоатация ще позволи да се удвои обемът на възможните доставки на руски газ по балтийския маршрут", заяви руският държавен глава на среща с едрия германски бизнес, като подчерта, че това ще бъде допълнителен принос за удовлетворяването на търсенето в Германия и други страни.
"Искам да подчертая, че това е чисто търговски проект, правителството на практика не участва в него, и за да няма никакви тълкувания, вече много пъти говорих за това, искам още веднъж да кажа, че това не означава, че Русия планира да прекрати транзита през Украйна", отбеляза Путин.

Руският президент изрази надежда пред ръководителите на германски фирми, че компаниите на Русия и Украйна ще намерят взаимноприемливо решение за транзита на газ към страните от Украйна.

"Сега водим преговори с нашите украински партньори, те се провеждат във Виена", каза Путин. "Надявам се, че всички участници в преговорите, а това преди всичко са икономически субекти от двете страни, ще намерят приемливо за тях решение", отбеляза той.

Русия се стреми да развива дългосрочни връзки с бизнесмените от Германия, които отговарят на стратегическите интереси на страната, каза също Путин.

"Германия е един от нашите най-важни икономически партньори, ние високо ценим прагматизма на германския бизнес и готовността за съвместна работа, стремим се да продължим да развиваме двустранните отношения, да за отговаряме безусловно на дългосрочните интереси на двете страни", отбеляза той.

Русия не използва лостове за икономическо влияние без оглед на политическата конюнктура, каза президентът.

На среща с руския държавен глава заместник-председателката на Източния комитет на германската икономика Катрина Клаас-Мюлхойзер каза, че комитетът се надява да започне процес за отмяна на санкциите срещу Русия след срещата на "Нормандската четворка" (Русия, Германия, Франция и Украйна) в Париж. Срещата е планирана за 9 декември.

Представителите на германския бизнес са против нови ограничителни мерки срещу Русия. Това заяви председателят на Германско-руската външнотърговска палата Матиас Шеп в интервю за ДПА, откъси от което са публикувани днес и цитирани от ТАСС.

"Дори в най-сложните периоди на Студената война германската икономика бе стабилизиращ фактор в отношенията на двете страни", казва той. "Новите санкции не водят към намаляване на напрежението или към спад на конфронтацията", допълва Шеп.

В Сочи Путин обсъди днес с ръководителите на над 20 германски компании текущи проекти и плановете им за инвестиции.

Шеп коментира, че Путин не се среща с бизнесмени от други страни в такъв формат и толкова редовно.

Говорителя на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че германският бизнес е широко представен в Русия и се цени. По думите му за германските бизнесмени, както и за бизнесмените от други държави се създават равни условия за работа, а самите предприемачи имат планове за разширяване на бизнеса.

Преди днешната среща говорителят каза пред журналисти, че Кремъл отчита положителен характер на развитие на руско-германските отношения в търговската и икономическата сфера.