Министърът на правосъдието Данаил Кирилов прие днес австралийския гражданин Джок Полфрийман, в качеството му на представител на Българското затворническо сдружение за рехабилитация, съобщават от МП.

Както Клуб Z писа, само преди дни, участвайки в митинг на "Подкрепа" срещу идеята за неплатен първи ден болничен, Полфрийман засече министъра на жълтите павета. Тогава той сподели, че темата в краткия им обмен на реплики е била именно правата и положението на затворниците в България.

"Срещата се състоя в Министерството на правосъдието дни, след като правосъдният министър покани Полфрийман на разговор по проблемите в затворите.

Двамата се разбраха да бъдат провеждани регулярни срещи с неправителствената организация, на които да бъдат обсъждани въпроси, свързани със средата в пенитенциарните заведения", съобщават още от МП.

Австралийският гражданин ще подготвя и аналитични материали във връзка с подобряване на условията в местата за лишаване от свобода.

Без да има мярка за неотклонение, Полфрийман е у нас с отнет паспорт по закона за чужденците, като трябва да се подписва редовно в поделение на МВР. Той чака изхода от започнатото от Сотир Цацаров преразглеждане пред Върховния касационен съд на условното му предсрочно освобождаване от Апелативния съд в София.