Нова регистрация

"Ние много говорим за европейска перспектива, много говорим за сътрудничество в НАТО, но в същото време виждате, че европейската перспектива се бави. Много говорим и за влиянието на други държави, не само на Русия. Не е тайна, че не само Русия има геостратегически интерес към Балканите. Имат и страни от Близкия изток, има и Китай, има и Турция".

Това заяви днес българският вънпен министър Екатерина Захариева по време на конференцията "Западни Балкани", която се проведе в НДК днес, предава "Фокус". 

Според външния министър изказванията на президента Путин за "Турски поток" нямат нищо общо с изгонването на българския дипломат от посолството ни Москва. Вчера руското правителство обяви, че е решило да изгони българина като реципрочна мярка на действията на София, която също преди време експулсира човек от мисията на Москва. 

"Очаквано беше, въпреки че много се забави реакцията на руската страна. Още в края на октомври говорителят на външно министерство направи съвсем кратък коментар тогава, когато ние обявихме за персона нон грата техен дипломат, че най-вероятно тяхната реакция ще бъде реципрочна мярка, така, както стана с Германия. Така че няма връзка".

Тя обясни, че кой да бъде изгонен от българската мисия в Москва, зависи само от руските власти.

"Те посочват, като идеята е наистина да бъде от същия ранг. Те посочват кой точно дипломат да бъде определен за персона нон грата".

Захариева говори дълго и за ролята на България в опита на Северна Македония и Албания да започнат преговори за присъединяване към Европейския съюз. 

"Ние наложихме темата за Западните Балкани като приоритет на целия ЕС. Почти не минава седмица без да има някъде из Европа организиран форум или конференция, свързани с темата за интеграцията на Западните Балкани".

"Няма да бъде скромна. За това не малка заслуга има България."

Вината за така или иначе незапочналите преговори на двете държави обаче, не била само в Европейския съюз.

"„Не считам, че вината за това е само на Европейския съюз. Голяма отговорност и много голяма роля трябва да играят и страните от Западните Балкани. Когато искаш да бъдеш част от най-демократичния и успешен проект, трябва да изпълняваш критериите за това. Разбирам, че част от тези реформи са трудни, болезнени и скъпи, минали сме през този процес не чак толкова отдавна. Тогава, когато през тези години част от реформите в тези държави са били само на думи, по-скоро действия са предприемани в обратна посока - влошаване на добросъседски отношения, неприсъединяване към общата политика за сигурност и отбрана на ЕС".

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.