Необичайното изкуство предизвиква необичайни събития. Представяйки се за „гладен пърформанс артист“, Дейвид Датуна изяде банана от композицията на Маурицио Кателан в изложението на „Арт Базел“ в Маями. Произведението имаше три версии, първите две продадени за по $120 хил., а третата се предлагаше за $150 хил. Преди да си намери купувач, в събота Датуна наруши целостта на инсталацията.

„Гладният артист“ влязъл спокойно в галерията, отишъл до твобрата със заглавие „Комикът“ – банан, залепен с тиксо за стената, необезпокоявано свалил плода, обелил го и изял солидно парче от него, преди да бъде спрян от охраната. Дори поискал и получил салфетка от посетителите, които го снимали.

„Харесвам произведенията на Маурицио Кателан и наистина обичам тази инсталация. Много е вкусна“, написа Датуна в Инстаграм.

Въпреки че е бил задържан и разпитан, срещу Датуна няма да бъдат предприети никакви действия от страна на полицията. Изяденият банан бил сменен с друг, а кураторът на изложбата заявил в официално изявление, че творбата не е разрушена, защото „бананът е идеята“.

Извършеното от Датуна е нагледен пример за разликата между инсталация и пърформанс в съвременното „изкуство“. Гладният артист се превърна в съавтор на Кателан.

"Площад Славейков"