Концентрацията на фини прахови частици (ФПЧ) във въздуха в София е тройно по-високо от нормата за изминалото денонощие, съобщи в неделя Столичната община на сайта си. Данните са получени от четири от петте градски станции в София.

"През изминалото денонощие бяха регистрирани среднодневни превишения до 3 пъти над нормата от 50 мкг/куб. м на 4 от 5-те градски станции. Най-високите нива на ФПЧ са регистрирани през нощните часове.

Прогнозата е концентрацията на ФПЧ в рамките на днешния ден да намалява", написа във фейсбук кметицата Йорданка Фандъкова.

Сред най-силно засегнатите са кварталите "Павлово", "Хиподрума", "Надежда" и "Младост". В рамките на неделния ден концентрацията на ФПЧ ще намалява, сочат прогнозите на Националния център по метеорология и хидрология. В понеделник обаче замърсяването отново ще нарасне.

Най-големите нива на замърсяване се отчитат през нощта, съобщи още Фандъкова.

През зимата около 40% от замърсяването на въздуха идва от битовото отопление с дърва и въглища. В дни с мъгла фините прахови частици се задържат в приземния слой и трудно се разсейва поради котловинния характер на София.

Столичната община проверява строителни и търговски обекти, както и други места за нерегламентирано горене на отпадъци на открито. В последните дни са извършени над 60 проверки, пише още там.

В момента се монтират и коминни филтри на домакинства, които използват твърдо гориво за отопление в районите “Красна поляна” и “Слатина”, съобщават още от СОС.

На сайта https://air.sofia.bg публикуваме в реално време стойностите на ФПЧ, прогнозите за следващите дни, както и допълнителните мерките, които въвеждаме. От началото на декември работи и специално мобилно приложение SofiAir може да се свали и използва на телефони с Android и iOS операционни системи. Приложението известява за допълнителните мерки, които общината въвежда при повишени нива на замърсяване, напомня Фандъкова.