Русия получава 4-годишна забрана за участие във всички големи спортни събития по света. Решението е на Световната антидопингова агенция (WADA), съобщи Би Би Си.

Това означава, че Русия ще пропусне и Летните олимпийски игри в Токио през 2020 г., и Зимните в Пекин две години по-късно, и Световното първенство по футбол в Катар пред 2022 г.

Изключение се предвижда за спортисти, които могат да докажат, че нямат връзка с допинг скандали. Тези спортисти ще могат да участват в състезания, но не с националния, а с неутрален флаг. Химнът на Русия няма да звучи дори и тези състезатели печелят медали, става ясно след решението. 

Решението на WADA, взето единодушно днес, гласи още, че Русия няма право да домакинства на световни първенства. Москва пък има 21 дни да обжалва наказанието си пред Спортния арбитражен съд в Лозана, Швейцария. 

Разследването на Световната антидопингова агенция срещу Москва започна през 2015 г., когато бе разкрита мащабна схема за допинг, подкрепяна от държавата. В резултат Русия беше извадена от Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. (тогава само в леката атлетика) и зимните Пьончан 2018.

Преди година обаче правата на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) бяха възстановени, след като страната изпълни условия, сред които най-важното бе да даде достъп до данните на московската допингова лаборатория. Макар че първоначално това бе отчетено като успех, по-късно WADA обяви, че получената информация най-вероятно е манипулирана. Най-малкото е непълна.

Сега РУСАДА автоматически губи своя лиценз.

Първенството, за което Русия няма да получи забрана за участие в следващите години, е Европейското по футбол догодина. Санкт Петербург е сред домакините на турнира. 

През последните месеци източници от WADA предупреждаваха, че може да се стигне до такова решение, но срокът е безпрецедентен. Агенцията твърди, че получените данни от РУСАДА са манипулирани или фалшифицирани. А чрез тях световните антидопинг ченгета опитвали да стигнат нарушители на правилата. Ортанизацията обяви имената на 145 руски спортисти, които са престъпвали правилата.

Те няма да бъдат допуснати до Токио 2020 дори под неутрален флаг.

През изминаващата година бяха отправени няколко предупреждения, че в WADA не са доволни от начина на работа с руснаците.

Всичко започна от прочутия доклад професор Ричард Макларън, който през 2015 г. уличи Русия в системно и масово допингиране, при това дирижирано и финансирано от държавата. За игрите в Сочи бяха разкрити случаи дори на подмени на урина. Оттам нататък започнаха и наказанията спрямо страната.

Според вицепрезидентката на WADA Линда Хелеланд наказанието не било достатъчно.