Американските законодатели постигнаха съгласие относно проектобюджета за министерството на отбраната на стойност 738 милиарда долара, в който са заложени санкции срещу "Турски поток" и "Северен поток 2", съобщи Ройтерс.

Комисиите на въоръжените служби към Камарата на представителите и Сената постигнаха компромисно споразумение след месеци на ожесточени преговори, което се очаква да бъде успешно прието малко преди традиционната ваканция на законодателния орган в края на календарната година.

Основният фокус на мерките е концентриран върху сдържането на Русия, Китай и Северна Корея, отпуските по семейни причини на федералните служители и създаването на така желаното от Тръмп военно подразделение - "Космически сили".

"Северен поток 2" и "Турски поток"

Конгресът се опитва да притиска администрацията на Тръмп да стопира проектите, които скоро ще бъдат завършени.

Това решение е поредният опит на законодателния орган да накаже Москва заради намесата на президентските избори през 2016 г., отбелязва "Файненшъл таймс".

Сенаторката от Демократическата партия Джийн Шахийн, която е сред авторите на проектобюджета, заяви, че той ще изпрати "безпогрешно, двупартийно съобщение от Конгреса към Владимир Путин, че САЩ няма да седят лениво, докато Кремъл се опитва да разпространи зловредното си влияние".

Републиканецът Тед Круз допълни, че актът ще попречи на "Путин да инвестира милиарди долара, които могат да подклаждат руската агресия".

Тръмп многократно критикува Германия заради "Северен поток 2", който според него подкрепял целите на Москва. Американският президент обаче отказва да признае, че Путин се е месил в президентските избори.

Заплахата от санкции идва в края на строежа на "Северен поток 2" (на 80 процента е завършен). След дълго отлагане през октомври 2019 г. Дания одобри строежа на тръбопровода в нейни води.

Противници на проекта, сред които има множество държави-членки на ЕС, посочват, че по този начин сериозно ще се навреди на Украйна, тъй като ще се ограничи притока на природен газ към страната, което ще намали транзитните такси за Киев. "Газпром" и Кремъл обаче настояват, че тръбопроводите се строят от чисто икономически подбуди.

След одобрението на Дания "Газпром" изтъкна, че проектът може да бъде завършен за 5 седмици, а миналия месец руският министър на отбраната Дмитрий Козак сподели, че той може да стане оперативен в средата на 2020 г.

Според експерти санкциите ще забавят процеса и също ще принудят руската компания да прокарва по-големи количества природен газ през Украйна за по-дълго време. Настоящият договор между "Газпром" и украинския "Нафтогаз" изтича на 31 декември.

Проектобюджетът разпорежда да бъдат изпратени 300 милиона долара военни помощи за Украйна. Задържането на средства през лятото на 2019 г. е в центъра на разследването за импийчмънт на американския президент.

Руският концерн отказа да коментира пред "Файненшъл таймс" решението на американския Конгрес.

„Не мисля, че на този етап ще го коментираме, но ще го проверим.“

Така отговори днес на молбата за коментар говорителят на Еврокомисията Ерик Мамер.

Наред със санкциите срещу "Турски поток" и "Северен поток 2" проектобюджетът забранява военно сътрудничество с армията на Русия. 

Санкции срещу Турция

Законодателният орган също настоява за санкции срещу Турция заради покупката на отбранителната система С-400.

Актът забранява изпращането на американските бойни самолети F-35 за Анкара, тъй като има вероятност покупката на руския зенитно-ракетен комплекс да ги компроментира.

Китай и Северна Корея

Законът също така съдържа редица разпоредби, предназначени за справяне с потенциалните заплахи от Китай, включително да се изискват доклади за китайските инвестиции в чужбина и военните ѝ отношения с Русия.

Той забранява използването на федерални средства за закупуване на железопътни вагони и автобуси от Китай. Конгресът също „недвусмислено подкрепя“ жителите на Хонконг, тъй като те защитават правата си и се стремят да запазят автономията си от Китай. Също така е изразена подкрепа за подобряването на отбранителните способности на Тайван.

Актът призовава за твърд подход против развиването на ядрено оръжие на Северна Корея, както и заплахата, която тя представлява за американските военни части на Корейския полуостров и съюзниците им в региона.

Налагат се задължителни санкции срещу вноса и износа на комунистическата държава на въглища, суров нефт и нефтопродукти и допълнителни санкции на банки, които търгуват с нея.

Проектобюджетът забранява на Пентагона да намали броя на войниците в Южна Корея под 28 500 души стига министърът на отбраната да не декларира, че това е в интерес на националната сигурност на САЩ.