"Арда" (Кърджали) отнесе една от най-високите глоби в професионалния футбол в България за последните години - 42 300 лв., наложена от Дисциплинарната комисия на БФС.

Санкцията е заради мача за Купата на България с ЦСКА-София (1:0 за "червените") през миналата седмица. 37 500 лв. от нея са за расизъм към футболисти на гостите.

Футболистът на ЦСКА-София Вив Соломон-Отабор се оплака от обиди на расова основа след шампионатния мач между същите съперници в Пловдив в неделя. А според хора от комисията на срещата в Кърджали е имало обиди и към други играчи на столичния тим.

Останалото от рекордната глоба на "Арда" е заради хвърлени предмети по терена - 2000 лв., обидни и нецензурни скандирания - 1000 лв., нерегламентирано използване на бомбички - 1000 лв., хвърлен предмет - 500 лв., и още веднъж за димки - 300 лв.

В позиция на официалния си сайт "Арда" заявява, че ще обжалва наказанието, отричайки расизъм: 

Уважаеми футболни привърженици, уважаема спортна общественост, 

Ръководството на ПФК АРДА е изключително изненадано от решението на ДК към БФС публикувано в официалния сайт на БФС тази вечер в частта, в която се твърди за действия, с които се обижда достойнството на лица, свързани с раса, пол и цвят на кожата и сме наказани с 37 500 лева. По време на срещата от турнира за Купата на България, между ПФК АРДА и ЦСКА-София, привърженици на ПФК „АРДА“ не са отправяли расистки, ксенофобски или други обидни скандирания нито към играчи на противниковия отбор, нито към техните фенове, нито към длъжностни лица. Ако е имало подобни скандирания, то това категорично не са привърженици на ПФК АРДА.

Ръководството на клуба, апелира БФС стриктно да спазва нормите и процедурите утвърдени от УЕФА, при установяване на нарушения и определяне наказания от подобен тип, особено когато се касае за глоби с подобен размер. Текстът, който е публикуван на официалния сайт на БФС категорично не може да се приеме за решение на дисциплинарен орган към спортна федерация. ПФК АРДА се отнася изключително сериозно към всички дейности на клуба, както на терена, така и извън него и никога не сме толерирали некоректно поведение. Решението на ДК ще бъде обжалване в срок. 

С уважение

Петър Пешев – президент на ПФК „АРДА“

Същевременно Дисциплинарната комисия не наказа по допълнителен доклад Али Соу (ЦСКА-София) и Илиас Хасани ("Арда"), които получиха червени картони и имаше съмнения, че са продължили разправията в съблекалнята.

По думите на шефа на ДК Юри Кучев двамата отрекли това и се прегърнали пред комисията. Така наказанието на Соу от един мач изтече и той ще е на линия в последния кръг идния уикенд.