"За 2020 г. за местата за настаняване до 20 стаи, регистрирани по Закона за туризма, се прилага размерът на патентния данък, определен в границите от 25 до 250 лв. в съответната наредба от Закона за местните данъци и такси за местата за настаняване." 

Този текст са предложили Менда Стоянова и нейни колеги от ГЕРБ. Той трябва да довърши започнатата вече атака на управляващите към потребителите на онлайн платформите за настаняване в частни домове тип Airbnb.

След като със Закона за бюджета бяха прокарани поправки, които задължават всеки, който предлага такава услуга, да регистрира стаята си в националния регистър за местата за настаняване, сега се предлага и новият налог.

По стара традиция това се случва между двете четения в бюджетна комисия на определен закон. Конкретно тук става дума за промени в данъчноосигурителния закон. Още по-любопитното е, че поправката на Менда Стоянова е внесена ден след окончателното приемане на бюджета за 2020 г.

Мотивите - да се гарантира равнопоставеност на данъчнозадължените лица при облагане с патентен данък. 

Въпросната поправка с ДОПК днес бе разгледана от председателстваната от Стоянова бюджетна комисия и мина без дебат на второ четене. 

 

До момента такъв данък плащаха малки мотели или хотели, категоризирани с една или две звезди. С новите промени реално всички, които предлагат една стая за краткосрочно отдаване под наем, се приравняват към хотели, въпреки че не са задължени да се категоризират. 

Припомняме, че скандалът избухна, след като стана ясно, че Менда Стоянова и Валери Симеонов са предложили категоризирането на стаите за краткосрочни наеми с цел събираемост на данъците от печалбата. След като обаче предложенията станаха публични, се разрази скандал и двамата оттеглиха предложението си и внесоха ново. То предвиждаше единствено регистрация на тези апартаменти.

С новата поправка обаче реално се избягва категоризацията, но последствията за потребителите остават същите. Приравнени към малките хотели, те ще трябва да платят данък като за една или две звезди, без да имат задължението да получат такава категория. 

 
През миналата седмица депутатите приеха без никакви дебати, че ако са налице системни нарушения на онлайн платформата и тя публикува нерегистрирани апартаменти, достъпът до нея може да бъде спрян. Според последните изменения спирането ще става с искане на министъра на туризма към Софийския градски съд, който може да постанови при първо нарушение спиране на достъпа до 14 дни, а при повторно - до 30 дни.