Проектите „Белене“ и „Балкански поток“ с Русия, от една страна, и координационният център на НАТО във Варна - от друга, са балансът, който дава възможност на България да играе ключова роля и в региона, и в Черно море.

Това заяви днес премиерът Бойко Борисов в Брюксел след срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Диалогът с Русия е важен. Именно затова работя толкова активно за съвместния проект за АЕЦ „Белене“ и за „Балкански поток“ (по-известен като "Турски поток" - бел. ред.). Това го знаят в Белия дом, в НАТО, в ЕС, нищо тайно и скрито не правим. И затова се надявам, че подписаното с президента Тръмп споразумение за координационния център във Варна среща огромна подкрепа и от НАТО“, каза Борисов.

Той изтъкна, че страната ни не се е натискала за центъра на НАТО. Ролята му ще бъде единствено възпираща.

Платноходките си плуват, проектите си вървят

"България има огромни възможности. В нашия регион НАТО е единственият гарант за сигурността. Отляво на Черно море е Крим, отдясно е Истанбул, а зад нас е Косово. Въоръжаваме се, за да сме силни и да възпираме. Винаги съм се изказвал против флотилия в Черно море. Ролята на центъра е възпираща. Когато има две възпиращи страни, платноходките си плуват спокойно и инфраструктурните проекти си вървят", допълни Борисов.

Той каза още, че договорът за добросъседство между България и Северна Македония е позволил на бившата югославска република да стане кандидат-член на НАТО.

Борисов припомни, че когато сме имали да изплащаме огромни дефицити в бюджета, той е казал, че последното нещо, за което мислим, е въоръжаването.

„С това, че нашият БВП се повиши и икономиката ни расте, можем да отделяме вече и повече пари за армията. Вече можем да отговаряме на всички натовски стандарти. Норвегия освобождава свои подводници, нашата единствена вече е в музея. Ако продължаваме да имаме излишък в бюджета, ще се модернизираме“, увери премиерът.

И допълни, че за него на първо място са сухопътните сили.

След което разказа какви добри спомени за България и Варна пазил командирът на американския самолетоносач „Хари Труман“. Направо сме можели да го използваме като рекламен агент.

Йенс Столтенберг специално похвали България, че е успяла да отдели за отбрана цели 3,25 на сто от своя БВП за тази година.

Турция е важен и надежден партньор, категорични бяха и Столтенберг, и Борисов. Така те отговориха на въпроса дали София може да се превърне в по-надежден партньор на пакта от Анкара.

Според Столтенберг в НАТО има 29 надежни съюзника.

„България никога не се е стремяла да бъде по-важна от някоя друга държава. Ние не можем да заместим Турция, която държи проливите и подпира най-размирния регион в момента“, изтъкна Борисов.

Но допълни, че Анкара спазва ангажиментите относно нелегалната миграция и в резултат тя е нулева у нас. После си припомни, че по времето на Варшавския договор, когато Турция е била наш враг, в България е имало само 30 километра магистрали, но пък 4900 танка и 110 изтребителя.

Днес и утре Бойко Борисов ще участва в последния за годината Европейски съвет в Брюксел.