Консервативната партия на министър-председателя Борис Джонсън е на път да завърши Брекзит, след като спечели ясно самостоятелно мнозинство в предсрочните избори в Обединеното кралство според резултатите от първите екзит полове, съобщени от Би Би Си и Си Ен Ен.

Според тях торите ще имат 368 места в 650-членната Камара на общините, докато главната опозиционна Лейбъристка партия ще има 191 депутати.

Ако това съотношение на силите се запази при окончателните резултати, то означава, че Джонсън ще може спокойно да прокара през парламента споразумението за напускане на ЕС, което постигна с Европейския съюз и да изведе Обединеното кралство от него не по-късно от 31 януари.

Британската лира скочи с близо 2 процентни пункта спрямо щатския долар при съобщаването на тези резултати, съобщи Си Ен Ен.

Шотландските националисти получават 55 места, а либералдемократите - 13. И двете партии са против Брекзит. За останалите по-малки групи остават общо 23 места.

Консерваторите увеличават местата си с 51 спрямо предишния парламент, където те нямаха обикновено мнозинство и управляваха с подкрепата на малката северноирландска Демократична юнионистка партия. Лейбъристите губят 71 места, а шотланските националисти прибавят 20.

Вотът противопостави Джонсън, който обеща, ако победи, да изведе страната си от ЕС до 31 януари, на опозиционния лейбъристки лидер Джереми Корбин, който предлагаше да договори нова сделка за Брекзит с ЕС и след това да я подложи на референдум. 

Според статистика, публикувана от "Гардиън", резултатът на Джонсън е по-добър или сравним с тези на предшествениците му начело на торите през последните 40 години, включително Маргарет Тачър през 70-те и 80-те години на миналия век, докато резултатът на Корбин е най-слабият на лейбъристите за същия период от време.

Джонсън заложи на лозунга "Да завършим Брекзит!" (Get Brexit done!) и обещанието да прекрати тригодишната политическа агония след референдума от юни 2016 година, когато с 52 на 48 на сто от гласовете британците решиха да напуснат ЕС.

Корбин построи кампанията си върху програма за радикална лява реформа, която включваше национализация на съобщенията, железниците, водоснабдяването, важни части от енергетиката.

Проектоспоразумението за излизането на Обединеното кралство от ЕС предвижда преходен период до края на 2020 година, през който то и ЕС трябва да договорят бъдещите си отношения, преди страната окончателно да спре да спазва европейското законодателство.

Джонсън обещава през това време да договори споразумение за свободна търговия с ЕС. Обаче главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние изрази скептицизъм, че това е възможно в частен разговор, чийто запис изтече в медиите. 

ЕС и Канада договаряха споразумението си за свободна търговия (СЕТА) седем години. Противниците на Брекзит предричат тежки икономически проблеми за Обединеното кралство, ако след Брекзит то трябва да търгува с ЕС по правилата на Световната търговска организация.