Оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов поискаха шест неправителствени организации в писмо до премиера Бойко Борисов. Повод за това е противоречивата идея на Кирилов "независим" прокрор, избран от прокурорската колегия, да може да разследва главния прокурор. 

"Предложените от правителството промени в Наказателно-процесуалния кодекс за „независим прокурор“ са имитация с политически ефект, а не съобразяване с препоръките на Венецианската комисия за въвеждане на работещ механизъм за независимо и ефективно разследване на главния прокурор", се казва в общото отворено писмо. 

То е подписано от специализирани организации в областта на върховенството на закона - „Антикорупционен фонд“, „Български адвокати за правата на човека“, „Български институт за правни инициативи“, „Български хелзинкски комитет“, Фондация „Институт за пазарна икономика“ и „Програма достъп до информация“.

В позицията им се казва, че предложеният от министър Данаил Кирилов законопроект е „не само за правно неиздържан, но и откровено несъответен на отрицателното становище на Венецианската комисия относно първоначално представения й друг законопроект“

Организациите припомнят, че в решението  на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) по делото „Колеви срещу България“ се констатира липсата на конституционна и законова процедура за независимо разследване и отстраняване на главния прокурор на Република България в случай на подозрения за извършено престъпление.

„На практика това го превръща в безконтролна и безотчетна институция с неограничена власт, която Венецианската комисия сравни с несменяема монархическа фигура, имунизирана срещу наказателно преследване“, заявяват те.

Оттам припомнят, че както ЕСПЧ, така и Венецианската комисия всякога са изразявали мнение, че независимото разследване на главния прокурор трябва да се извършва от лица или органи, които са не са йерархично и институционално зависими от разследваното лице.

Предложеният на извънредното заседание на Министерски съвет от 07.12.2019 г. законопроект не отговаря на тези стандарти.

„Венецианската комисия нееднократно е препоръчвала на България и да намали влиянието на главния прокурор над прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), както и на влиянието на членовете на ВСС с професионален произход от прокуратурата чрез  блокиращ глас при разследванията и подаване на предложение до президента за освобождаване от длъжност на главния прокурор", пишат организациите. 

И добавят, че след като Венецианската комисия се е запознала със законопроекта, е изразила безпокойство от рисковете за независимостта на съда, произтичащи от структурата на Висшия съдебен съвет и формирането на неговите решения под силното влияние на главния прокурор.

"По-рано тази година изборът на г-н Иван Гешев за главен прокурор със 17-те гласа на прокурорите и членовете на ВСС, избрани от парламентарно представените партии,  демонстрира ясно това влияние.“, коментират още шестте експертни организации.