Дали почеркът в тефтерчето на Десислава Иванчева със записани петцифрени числа и срещу тях умножение по 15 и по 10, е на Петко Дюлгеров?

При делото за подкупа в "Младост" до единодушно мнение на първата инстанция така и не се стигна. Въпреки тежките осъдителни присъди на Десислава Иванчева (20 години затвор), Биляна Петрова (15 г.) и Петко Дюлгеров (12 г.), експретите графолози така и не се произнесоха дали записаните числа са саморъчно правени от последния. 

На втора инстанция Апелативният спецсъд допусна нова тройна графологична експертиза на въпросното тефтерче. И макар че на днешното дело не се стигна до обсъждането й, сред близките на Иванчева и Петрова още в залата се разнесе, че експертизата потвърждава, че записките са правени от Дюлгеров.

Те обаче твърдят, че това само по себе си нищо не значи... 

Конструкцията на прокуратурата - изнесена и на нарочна пресконференция от Иван Гешев навремето - е че за първото си инвестиционно намерение в "Младост" - от 12 500 кв м разгъната застроена площ (РЗП), на Александър Ваклин са му поискани по 15 евро на метър подкуп. Първата записка в тефтерчето е 

12 500 х 15 = 187 500 

Дори обвинението твърди, че първо са му поискали по € 20, защото Иванчева му била много ядосана заради предприетите от инвеститора стъпки - той подава жалба до Административния съд заради бездействието на ръководената от Иванчева и Петрова община, жали се и до СОС. Но после малко се умилостивила...

Понеже Дюлгеров казва на Ваклин, че иска да работят и занапред заедно, му правят и нещо като отстъпка за количество - за бъдещите строителни планове от около 40 000 кв м РЗП в район "Младост" му искат по 10 евро на метър. Това поне твърди прокуратурата. Вторият запис в тефтерчето е:

40 000 х 10 = 400 ...

Надолу се четат и числата "20 %" (при ареста на тримата м.г. у Дюлгеров бяха открити 14 000 евро - точно 20% от твърдяната от обвинението "първа вноска " от 70 000 евро, б.р.)

Новата  експертиза заключава, че цифровите ръкописни записи, оградени в червени лини, са изпълнени от подсъдимия Петко Дюлгеров. 

Петко Дюлгеров

Така или иначе до обсъждане по същество не се стигна, тъй като подсъдимата Биляна Петрова добросъвестно дойде на делото (както винаги, межгдувпрочем), но не е в състояние да се защитава. Тя не чува, тъй като са й спукани и двете тъпенчета.

Та даде пример пред съдията, че ако участва в процеса, ще е само "чучело".

Имам временно не пълна загуба на слух, но значително влошаване на слуха - каза Петрова. - Ако днес има заседание, аз ще бъда чучело.“

Макар че прокурор Тихомир Стоев се възпротиви и искаше дна делото да бъде даден ход, съдът отлож, като назначи съдебно-медицинска експертиза за установяване актуалното й здравослвно състояние.

Така процесът остана за януари догодина.