Системата за видеонаблюдение (ВАР) на баража за Евро 2020 България - Унгария на 26 март догодина ще бъде осигурена от УЕФА, пише официалният сайт на БФС. Това ще бъде и дебют на технологията в мач не само на този терен, а и с участието на българския национален отбор.

В писмото на УЕФА до БФС се казва още, че няма вариант двубоят да не се играе на вече заявения стадион "Васил Левски", каквито опасения отправи президентът на "Лудогорец" и член на Изпълкома на централата ни Кирил Домусчиев.

А дебютът на VAR в България въобще се очаква да е на 20 февруари, когато "Лудогорец" приема "Интер" в първи 1/16-финал от Лига Европа. Той е задължителен за  елиминациите на надпреварата, а от лятото на 2020 г. - и за груповата фаза.

"В официално писмо до Българския футболен съюз ръководството на Европейската футболна централа потвърди готовността си да вземе всички необходими мерки, за да може националният стадион „Васил Левски“ да бъде оборудван със системата VAR за предстоящите плейофи за Евро 2020, казва БФС на сайта си. - Лично отговорникът за видео асистент реферите към УЕФА Алесандро Ардуино увери, че няма да има абсолютно никакъв проблем модерната технология да бъде използвана за двубоя между България и Унгария на 26 март и подчерта, че въвеждането на VAR в баражите е отговорност на УЕФА. Той също така категорично отхвърли възможността полуфиналният сблъсък и евентуалният финал да не се играят на заявения за целта стадион „Васил Левски“."

В последните дни се вдигна доста шум за въвеждането на ВАР в България - покрай предложението на Домусчиев. Премиерът Бойко Борисов постави под съмнение това, че българските данъкоплатци ще са щастливи държавата да поеме разноските по внедряването на технологията в страната ни, както предложи бизнесменът.

Във вторник съдийската комисия на БФС, която основно се нагърби със задачата да проучи възможностите ВАР да влезе в родния футбол, ще даде брифинг.