Карикатурист от Рим предизвика остри и противоречиви реакции в Италия и чужбина, след като изобрази Европейския съюз като нацисткия концентрационен лагер "Аушвиц", а британския премиер Борис Джонсън като бягащ затворник, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Карикатуристът Марио Импрота качи в събота карикатурата на профила си в Туитър, след като консерваторите на Джонсън спечелиха мнозинство на британските избори. Джонсън водеше кампанията си под лозунга: "Да завършим Брекзит", като се заричаше да изведе Великобритания от ЕС преди крайния срок на 31 януари.
Карикатурата изобразява Джонсън развяващ британското знаме, докато бяга от концентрационния лагер, над портата на който пише "Европейски съюз", вместо думите "Трудът освобождава" (Аrbeit macht frei).

Сравнението между ЕС и концентрационен лагер незабавно предизвика вълна от критики от политици, еврейската общност в Рим и дори от някои последователи на карикатуриста в туитър.

Организацията "Мемориал на Аушвиц" написа коментар на италиански в Туитър, като подчерта, че думите "Трудът освобождава" (Arbeit macht frei) е цинична илюзия, която есесовците давали на заточениците в Аушвиц. Думите се превърнаха в символ на човешката ненавист. Болезнено е за паметта на Аушвиц и неговите жертви да виждат как се използва този символ, и да бъдат безсрамно оскърбявани".

Самият карикатурист стана доста известен в Италия като автор на обучителна кампания за Рим, представяйки кметицата Вирджиния Раджи като герой на манга комикси. Раджи се разграничи от карикатурата и спря сътрудничеството си с Импрота, посочва АП.