СТРАСБУРГ

„Имам една добра новина. Проучванията в Полша показват, че там вече мнозинството вярва, че доброто й бъдеще е извън ЕС. „Брекзит“ е само началото. Ние ще поведем една Европа на суверенните държави, които работят заедно и са приятели.“

Това заяви днес в Европарламента в Страсбург британският независим депутат Найджъл Фараж. Той бе един от най-заклетите привърженици на излизането на Обединеното кралство от ЕС, което вече изглежда неизбежно и ще се случи на 31 януари 2020 г.

Фараж говори по време на дебати за заключенията от последния Европейски съвет на 12 и 13 декември.

„След 3 години измами и липса на почтеност сега вече ще напуснем ЕС. И някои ни казват, че ще станем трета страна. Не, ще станем независима страна, която се управлява сама. Няма да се водим от заблудите на тази своеобразна катедрала“, каза лидерът на "Партия Брекзит".

Той обяви за скучни бюрократи председателите на Еврокомисията и на Европейския съвет:

„Не ни трябват бюрократи като Мишел и Фон дер Лайен. Чухте ли ги как говорят? Ами те бяха по-скучни.“

Нападките на Фараж предизвикаха ответна реакция от зам.-председателката на ЕП Мейрийд Макгинес, която води дебатите.

„Мисля, че едва ли ще се сприятелите с когото и да било, ако ги описвате като скучни. Проявявайте малко уважение към членовете на парламента. И нека кажа – ние всички имаме лица. Ако описвате някого като безличен, мисля, че безличните са тези, които защитават „Брекзит“, изтъкна ирландката.

Учудване от думите на Фараж изрази и полският евродепутат Ян Олбрихт от Европейската народна партия (ЕНП). Според него британският европеец номер 1 говори за някоя друга държава, но не и за Полша.

В понеделник неговата сънародничка и съпартийка Магдалена Адамович заяви пред ЕП, че „посоката е Полекзит“, т.е. излизане на Полша от ЕС. Тя имаше предвид противопоставянето на властите във Варшава на Еврокомисията в спора за съдебните реформи в страната.