Без изненада България избра да води преговори за стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" с руската компания "Росатом" (чрез дъщерната си компания "Атоменергопром"), китайската национална компания CNNC и южнокорейската "Хидроатомна корпорация".

Това обяви днес енергийната министърка Теменужка Петкова при изслушването си в ресорната парламентарна комисия. Офертите за стратегически инвеститор бяха общо седем.

Френската компания "Фраматом" и американската "Дженерал електрик" пък са готови да произведат оборудването за втората атомна централа.

"Тези компании са избрани на база техния доказан опит в изграждането на атомни електрически централи, тяхната финансова стабилност и на база кредитния им рейтинг", поясни министърът. 

Тримата инвеститори от т.нар. шортлиста ще имат възможност да влязат и в консорцииуми, т.е. да подадат обединена оферта.

До края на януари следващата година ще им бъдат изпратени апликационните форми и ще им се даде достъп до цялата документация, посочи още Петкова. Първите оферти се чакат в края на април, началото на май.

В условията на рестартирания проект, приет от Мнистерския съвет и Народното събрание, изрично е записано, че България иска реализацията му на пазарен принцип. Тоест без държавни гаранции за инвестицията и без ангажимент за изкупуване на произведената електроенергия. 

Днес Петкова пак заяви, че държавата няма да участва с гаранции, уточнявайки обаче, че "до момента" Народното събрание не е дало друга възможност. Засега се предвижда и участието на държавата в собствеността на "Белене" да е между 25 и 30%.

"Желанието ни е за 30 на сто, но зависи от преговорите със спечелилия офертата", посочи Петкова. 

Важно уточнение - според ресорния министър България е поставила изрично условие при какви условия може да бъде сключен договор за собственост. Едно от тях е - независимо от процента, с който ще участва държавата, тя да има т.нар. глас за блокираща квота, или иначе казано - важни решения да не могат да се вземат без нея. По думите на Петкова разбиране за такова условия имало, защото централата ще се намира на българска територия и всички рискове от евентуална авария са за страната, а не за инвеститорите. 

На 20 август министерството съобщи, че седем компании от различни държави са подали заявления за стратегически инвеститор в строежа на новата атомна електроцентрала. От шортлистата са изпаднали консорциумът "Електроцентрала Белене", в който участват "Груп интернешънъл" - България, и чешка компания, както и  "ИПК и УП България" ЕООД, и консорциум "АЕЦ Белене" - България, с участници "Атоменергоремонт", ОЗК, "Гранд енедржи", "Квант".

Интерес за участие с миноритарен дял и сключване на договор за електрическа енергия пък заявиха "Юропиън трейд ъв енерджи", "Гранд енерджи дистрибюшън" ЕООД, "Атоменергоремонт", както и Северна Македония - чрез миноритарен дял и дългосрочен договор за закупуване на електроенергия.

Енергийна стратегия

Иначе, преди Теменужка Петкова да изчете шортлистата от компании, които ще се борят за стратегически инвеститор за "Белене", тя представи и интегрираната стратегия на страната в областта на енергетиката и климата. Тя би трябвало да синхронизира усилията на България с тези на Европейския съюз за постигане на по-зелена икономика и преход към нулев въглероден отпечатък до 2050 г. 

От представените данни стана ясно, че в следващите години България ще се опитва да развива и да запази предимно големите си ядрени мощности, както и да увеличи присъствието на електроенергия от въобновяеми източници в енергийния микс. Въпреки това централите на въглища ще останат, тъй като са стратегически важни, но в годините след 2025-а значително ще намаляват.

Освен това - правителството смята, че един от вариантите да влезем в новите изисквания е да накараме домакинствата да използват повече биомаса за отопление - държа и пелети.