Високите норми на фините прахови частици вече трети ден поред принудиха Столичната община да обяви днес т.нар. зелен билет. "Зеленият билет" струва 1 лев и ползвателите на градския транспорт го закупуват еднократно, като важи за цялата градска мрежа в рамките на деня.

Това е последната и "най-крута" мярка, която "Московска" 33 прие за намаляване на замърсяването и се прилага при завишени стойности на ФПЧ от над 200  µg/m3 средно, при допустимата концентрация 50 µg/m3.

Наред с това СО отново призовава гражданите да не използват личните си автомобили, а обществения транспорт. Както и гражданите, използващи твърдо гориво за битово отопление, да преминат, при възможност, към алтернативно отопление.

Отново е обявено и безплатно паркиране в буферните паркинги към станциите на метрото.

Столичният инспекторат инициира и извънредни проверки за контрол на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с прахови частици.
Ще се правят и проверки на строителните обекти, генериращи емисии.

Осреднените данни за вчерашния ден показват завишаване в пъти на нормата при всички измервателни станции на екоминистерството (с изключение на Копитото на Витоша). В кв. "Дружба" ФПЧ е над 100 µg/m3, в "Надежда" и "Хиподрума" - над 200, в "Павлово" - над 150, а в "Младост" - близо 150. 

Въпреки този отчет, посочената прогноза на сайта на общината е за "нисък" и "умерен" (само за кв. Хиподрума") риск от завишаване на нивата на ФПЧ.

Според данните на гражданската платформа AirBG.info обаче в момента София е оцветена в нюансите на вишневото до лилавото, което означава завишаване на места с до 500 µg/m3. Платформата мери данни в реално време, докато тези, които публикува СО, са осреднени за денонощието.

С призив за закупуване на "зелен билет" излезе рано тази сутрин и столичната кметица Йорданка Фандъкова.