Съдия от Върховния касационен съд (ВКС) да има право да разследва главния прокурор. Това предлага съдия Емил Дечев. Пред БНР той поясни, че е предложил идеята по време на консултациите при президента за промени в Конституцията.

Дечев, който е член на УС на Съюза на съдиите в България, предложението на правителството за независим прокурор, който да разследва главния прокурор, не е работещ вариант:

"Той ще бъде само на думи независим. Неговата зависимост от главния прокурор остава. Той ще бъде избиран и атестиран от същите хора от Прокурорската колегия, които са избрали главния прокурор. Срещу него може да бъде образувано дисциплинарно производство от същите хора. Той може да бъде командирован в друг район - без негово съгласие", каза Дечев.

И допълни защо смята, че неговият вариант е по-добър.

"Ако някога постъпи жалба във ВКС, тя ще бъде разпределена на случаен принцип на съдия от Наказателната колегия. Този съдия, за разлика от един т. нар. "независим прокурор", ще има наистина пълна независимост от страна на главния прокурор и от страна на Прокурорската колегия в сегашния ВСС", аргументира се Дечев.

Доц. Наталия Киселова, която е преподавател по конституционно право, обясни, че при такъв вариант трябва да има промяна в Конституцията.

"В момента само прокурор може да повдига обвинение. Поради тази причина изключението трябва да бъде изрично посочено на конституционно ниво", каза Киселова.

Според нея тази промяна би могла да се осъществи от действащо Народно събрание.