Постигнатото споразумение между Русия, Украйна и ЕС в Берлин ще позволи да продължи транзитът на газ през Украйна след 1 януари 2020 година, заяви днес пред журналисти представител на Европейската комисия, цитиран от ТАСС.

Постигнатите от страните предварителни договорености създават условия за продължаване на транзита на руски газ през Украйна от 1 януари 2020 година, каза той.

Русия, ЕС и Украйна успяха вчера в Берлин да постигнат пробив по решаването на газовия въпрос. Резултатът от срещата е проект за бъдещо споразумение, чиито подробности обаче все още трябва да се доуточнят, съобщи пред журналисти заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, който продължава да отговаря за газовите въпроси и в новата Европейска комисия.

Той подчерта, че Брюксел очаква скорошно официално подписване на споразумението.

Страните планират днес да съгласуват пакетно споразумение с ръководствата на страните. Освен това за утре е планирана техническа среща между "Газпром" и компанията оператор на газопреносната система на Украйна. Нова тристранна среща, по думите на ръководителя на "Нафтогаз" Украйна Юрий Витренко, се очаква до края на годината.

Споразумението трябва да бъде договорено окончателно тази година, тъй като сегашният договор за доставка и транзит на руски газ през Украйна изтича на 31 декември.

 
БТА