В тази компилация няма първо, 10-о или 20-о място... Просто най-яките парчета на отиващата си 2019-а, събрани от Loudwire.

"Прекарахме доволно много време да изслушаме целия нов метъл от 2019 г.", отбелязват от специзданието.

Ние пропускаме някои от участниците в този алманах.

Приятно слушане...

1349 - Dødskamp

Албумът на норвежките блек метъли 1349 - The Infernal Pathway излезе в края на октоври. От него създателите на класацията си харесват парчето Dødskamp.

3TEETH, "AFFLUENZA"

Вторите отбелязани след продължителното изследване са 3TEETH с AFFLUENZA. Това е индъстриъл в модерната епоха, пишат съставителите на класацията.

Модерна, модерна, ама не ви ли се струва, че Мерилин Менсън всеки момент ще изпълзи от някоя дупка?!

Abbath - Harvest Pyre

Третите отбелязани по хронология са Abbath с титулното парче от втория им албум Harvest Pyre. То не че може да има съмнения как звучи музиката с такова заглавие, но да отбележим, че става въпрос за бившия вокалист/китарист/основен композитор на Immortal, който е сърцето на Abbath и който се подписва със звучното име Abbath Doom Occulta (защото все пак норвежкото Олве Ейкемо, не звучи кой знае колко вълнуващо и сатинистко, б.р.).

Чуйте прекрасното му соло обаче в тази песен, пълна с мелодични решения.

Някой е направил блек метъла по-секси, отбелязват от Loudwire.

Allegaeon - Stellar Tidal Disruption

Следващи са Allegaeon със Stellar Tidal Disruption. Американците от Колорадо вече имат 5 студийни албума, а заслужава да се отбележи, че те не изглеждат като... зверове от разказите на дрогиран келтски възпитател на малки дечица. Само свиренето тук е истински свирепо.

Може би ако Dream Teather или още по-рано - Rush, пробиваха в съвременната епоха и бяха малко нещо по-ядосани на заобикалящия свят, щяха да свирят нещо подобно. Щура работа е доста виртуозна... А, ако не знаете, съществувало и такова нещо като стил tech death.

Amon Amarth - Raven's Flight

Amon Amarth са пълна класика, а за Raven's Flight журналистите отбелязват, че никой не си и мисли да "пипа" нещо в печелившата формула на бандата... но все пак някакви "хеви" елементи са добре дошли в новия албум BERSERKER.

Критиката отбелязва дори "Мейдън"-стил мелодични линии.

Angel Witch - Don't Turn Your Back

Да си кажем честно, Angel Witch е жестоко име за метъл банда. И поради тази причина отдавна е заето - бандата е активна от 1976 г. Ако не помните толкова отдавна, това е групата, сочена от Ларс Улрих ("Металика") като основен негов вдъхновител, за да се занимава с това, с което се занимава (не бе - не клатушкат темпото като него!).

Don't Turn Your Back - казват от изданието Loudwire - се нарежда сред най-добрите им песни въобще.

As I Lay Dying - Redefined

Предефинирани или не, As I Lay Dying не може да се похвали с такова знаменито минало, тъй като съществува от сравнително скорошната 2001 г.

През миналата година обаче те се завърнаха в мача със сингъла My Own Grave, а сега са на линия с Redefined.

Чухте ли гласа колко прилича на покойния Честър Бенингтън? Но за него по-долу.

Born of Osiris - Analogs in a Cell

Дет кор с фокус върху прогресив елементите - така съставителите на класацията описват стила на Born of Osiris. Analogs in a Cell е сингъл от излезлия през януари албум The Simulation - пети за бандата, която на няколко пъти е сменяла името си.

Carnifex - No Light Shall Save Us

И Carnifex има сериозен бекграунд - през тази година издаде седмия си албум с позитивното име... World War X. В песента No Light Shall Save Us обаче им гостува Alissa White-Gluz от "Арч Енеми".

Чували ли сте примерно дуетите на Орлин Горанов и Кристина Димитрова? Е, нямат нищо общо...

Cattle Decapitation - One Day Closer to the End of the World

Явно и в Cattle Decapitation нямат търпение да се приключва с тази грешна Земя. One Day Closer to the End of the World е представител на един от най-пресните албуми в този чарт - излязъл едва на 29 ноември.

Изданието отбелязва вокалните партии на Травис Раян - и има защо...

Children of Bodom - Under Grass and Clover

Children of Bodom едва ли се нуждае то представяне. Under Grass and Clover е песен от новия албум, която буквално реже със своите мелодични плетеници.

Жалко, че точно след излизането на въпросния десети студиен албум - Hexed (който по наше мнение е пълен със заслужаващи си неща за слушане), бандата напрактика приключи. Лидерът, вокал, китарист и композитор Алекси Лайхо се раздели с трима от възловите си членове. А после се оказа, че няма парво и да ползва името повече. Така вероятно той ще продължи кариерата си под друго име.

Ситуацията стана малко като в оня виц: "Изгряваща рок група търси вокал, клавирист, басист и барабанист".

Creeping Death - Ripping Through Flesh

Тази група, кръстена на един от най-известните хитове на "Металика", Creeping Death, издаде своя албум през 2019 г. А пък Ripping Through Flesh е и откриващото парче от Wretched Illusions.

Но да се прехвърлим сега на изпълнителите, които нямат нужда от нашите няколко думи за представяне и които издадоха отделни парчета или "тави" през 2019-а. При това - доста по-мелодични от изредените по-горе:

Dream Theater - Fall Into the Light

In Flames - I, The Mask

Lacuna Coil - Reckless

Mark Morton - Cross Off (featuring Chester Bennington)

Отбелязваме соловото включване от китариста на Lamb of God Марк Мортън заради парчето, в което участва и покойният Честър Бенингтън.

Myrath - Born to Survive

... А пък Myrath - и заради любопитния ми произход от Тунис, както и факта, че идваха комай на последния "Каварна рок фест" в историята.

Opeth - Heart in Hand

Overkill - Last Man Standing

Не забравяйте да свалите шапки долу пред едни от най-автентичните траш метъли на тази грешна планета - Overkill от Ню Джърси.

Остава да си припомним наистина най, ама най-тежката артилерия:

Rammstein - Deutschland

Slipknot - Unsainted

Tool - Fear Inoculum

И за финал - още едно кавалерско отбелязване на дамите:

Within Temptation, "The Reckoning" (feat. Papa Roach's Jacoby Shaddix)

Оригиналът на цялата класация можете да видите тук.