Перничани се събраха днес на протест, който ще бъде последван и от молебен за вода. В същото време градът, който е в криза от средата на миналия месец, получи обещания от властта – ремонти на водопреносната мрежа, като за целта на място пристигнаха министърът на икономиката Емил Караниколов и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

За среща с кмета и групата на БСП в Перник, пристигна и лидерката на левицата Корнелия Нинова.

Сред исканията на протестиращите са: оставки, съд и присъди на всички ръководни длъжностни лица, отговорни за хуманитарната криза и екологичната катастрофа, да не влиза в сила предвиденото увеличение на цената на водата, както и спешен избор на нов управител на „ВиК”. 

Те поискаха да се редуцират сметките за вода и да не се плаща като питейна, поради негодността й като такава в момента. Гражданите настояха също за присъединяването на алтернативни водоизточници за захранване на общината с вода, подмяна на водопреносната мрежа в града и безвъзмездна помощ от страна на държавата за справяне с кризата и преодоляване на негативните последици от нея. Беше предложено да има граждански контрол над средствата, които постъпват за справяне с кризата, съобщава БТА.

Част от гражданите бяха с жълти светлоотразителни жилетки. Шествието на хората продължи до централния пернишки храм "Св.Иван Рилски", където бе отслужен молебен за вода и спасение на перничани.

Караниколов и Нанков пък обявиха, че започва работата по изместването на трасето на клон 2 от водопроводната мрежа, съобщава БНР. Трасето е с дължина около един километър, а стойността на новото съоръжение по предварителни разчети възлиза на 2 млн. и 200 хил. лева.

Ще бъде подменена и около 70 км от водопроводната мрежа на територията на града. В изграждането й ще бъдат вложени близо 20 млн. лева.

Стартират и дейностите по ремонта на старата пречиствателна станция, която да гарантира чиста вода на перничани, ако бъде стигнат мъртвият обем на язовира.

Ще се работи и по осигуряването на допълнителни притоци в язовир "Студена" включително ще се вади вода и от пещерите.

Освен това Караниколов каза, че са осигурени големи количества минерална вода, които да задоволят нуждите на гражданите, доставките са от фирми и общини в страната.

Обещаното от Караниколов и Нанков по-рано през деня, бе обобщено в късния следобяд и от премиера Бойко Борисов в негов статус във фейсбук: