"От 52-ра година не е пипано нищо, 52-53 г., водим спор, може и от 55-а да е. Сиреч в Перник няма по-млада от мен тръба."

Така премиерът Бойко Борисов описа ситуацията в града, който е на воден режим. Като от днес там влезе в сила удължаването с месец на бедственото положение.

Борисов обясни, че в Перник "четири дни поред бил командировал министрите" - на икономиката Емил Караниколов, и зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков.

"Хубаво е, че в пещерите има води, която се изпомпва. Сега говорих с кмета, под 20 млн. няма да ми се размине", продължи Борисов. Като се разбра, че има предвид полагането на 80 км тръби.

"Пратил си ги министрите, там, но всички, които през годините са допринесли за това, ще си понесат отговорността", каза още премиерът.

Като добави: "Когато правихме водните цикли с европейските пари, някои кметове ги проспаха, други отказаха да се включат. Като имаше европейски пари, ги мързя, но ще се оправим." 

После благодари на старозагорското "В и К" дружество, чиито специалисти помагали в Перник. 

Досега кабинетът е отпуснал 2,7 млн. лева за реконструкцията на утаителите на пречиствателната станция за питейни води, която обслужва града и околните села. Ремонтът ще се изпълнява възможно най-бързо, както при обект на националната сигурност.

Борисов коментира и темата за ТЕЦ-овете

По въпроса за "зелената сделка", постигната в Брюксел за достигане на нулеви емисии до 2030 г. и ограничаване на въглищата в индустрията, Борисов каза, че за да заработят ТЕЦ-овете на алтернативни източници – газ, ще са необходими поне милиард евро.

"Това е нещо, което касае енергосистемата - 60 процента от тока се прави от ТЕЦ-овете, 15-20 000 души работят, сиреч, това не е някакво лесно решение и еднолично да се вземе", каза той.

"Бъдещето на ТЕЦ-овете ще бъде решено колективно и след широка дискусия в Европа. Хората да бъдат спокойни, че ще се пенсионират и няма да останат на улицата", добави Борисов.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров благодари, че правителството е дало 1 млн.лева, с които са подменени водопроводните тръби от местността "Бешбунар" и сега градът получавал безплатно вода.

Ще има готова магистрала "Европа" да дойдат до обядват в Стара Загора сърбите

"През третия мандат на Живко Тодоров ще има магистрала "Хемус", Ботевград-Мездра, Монтана-Видин, готова "Струма", готова "Европа", от Белград до Бургас да дойдат в Стара Загора да обядват сърбите. Ще има два газопровода - единият тука до Димитровград с втечнен газ от Катар, Щатите, Израел, другият ще мине малко по -отгоре. Мислех утре да го прелетя, но е много лошо време. Ще видите още много довършени работи. Като една голяма строителна площадка сме", продължи да изтъква успехите на управлението премиерът.

В четвъртия мандат на кмета на Стара Загора можем да го направим премиер, пък аз да дойда да стана кмет тук, пошегува се след изброяването Борисов. И обобщи:

"Уникални строежи се правят. И вместо да се гордеем, да го показват това нещо, отидат намерят една плочка и цял ден я показват. Не че като има нещо не трябва да го показват. Немарливост..."

"Работа и стабилност"

"Работа и стабилност" - това е мотото на премиера Бойко Борисов за 2020 г., обявено от самия него при днешно посещение в Стара Загора.

Преди Новата 2020 година той се впусна и в благодарности - към българите, които работят, за да осигурят стабилност за държавата, благодари и на колегите си в правителството. И разкритикува "умишлено налагания скептицизъм".

"Добре, че 31-ви е работен ден", добави с обяснението, че европроектите трябва да бъдат приключени.

И във фейсбук

"Правителството отпусна 4,5 млн. лв. на община Стара Загора за изграждането на многофункционална зала с 5200 места в парк “Артилерийски”. Това бе обещание, което поех към старозагорци. Сега очаквам новото съоръжение да стане красиво и да може да се използва за всички видове спорт на закрито и за концерти. През годините държавата отпусна много средства на Стара Загора, те бяха използвани по правилен начин и днес резултатите са налице. Разширеният парк “Артилерийски” е пример за това. Той се намира на място, на което доскоро имаше тънещи в разруха стари казарми. Днес паркът е наистина впечатляващ, модерен и радва жителите на града", написа Борисов във фейсбук.