Конфликтните икономически проритети вероятно ще сложат край на единната европейска валута, казва Денис Гартман, един от най-широко следените международни инвеститори, съобщи CNBC.

Авторът на ежедневния финансов бюлетин "Писмото на Гартман" свързва по-голямата част от пазарния крах в края на миналата седмица със слабостта на икономиката на ЕС и изказването на президента на Еврапейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги миналия четвъртък.

Във Вашингтон Драги, който се закле преди две години да направи всичко възможно, за да поддържа ЕС, обърна внимание, че централните банки сами по себе си не могат да спасят света и имат нуждата от сътрудник в лицето на фискалната политика.

Това не е новост - бившият президент на Управлението на Федералния резерв Бен Бернанке често настояваше за фискална координация от Вашингтон, но според Гартман посланието към глобалните пазари е друго:

Докато светът очакваше ясно и конкретно становище, че ЕЦБ се подготвя да вземе мерки към експанзионистична монетарна политика, вместо това чухма лекция, обяснявайки как той и другите от комитета по монетарна политика на ЕЦБ са направили всичко, което са могли, за да заздравят икотомиката, и че истинската битка трябва да бъде проведена от политиците, които трябва да реформират склеротичната натура на икономиките там.

Според него това води до една разделена Европа.

От една страна са Германия, Австрия и Финландия - т.нар. група ГАФ, които са срещу провеждано в американски стил количествено улесняване - изкупуване на активи с цел да се стимулира финансовия пазар.

Другата група са Франция, Италия и Гърция (ФИГ), чиито икономики са зле и имат нуждата от ликвидни мерки.

Засега печели първата група и това пречи на пазарите, които след финансовата криза станаха зависими от щедростта на централната банка.

Страхуваме се, че по този начин еврото е обречено на провал. Политическият гняв, на който станахме свидетели в битките покрай съставянето на предложения от Жан-Клод Юнкер кабинет, ще се разрази в истинска буря в идните дни.

Страните от групата ФИГ не могат да поддържат повече фискални икономии, при безработица от над 20%, това е чиста лудост.
От друга страна, групата ГАФ, където безработицата е 6%, няма нужда от експанзионистична политик, така че двете групи ще се сблъскат, казва Гартман.

Гартман отбелязва, че капиалът е оскъден и продължава да се насочва към убежища като щатския долар и японската йена, поне докато настоящото сътресение приключи.

Тук е и проблемът, който разкъсва Европа. Затова и еврото ще бъде разделено, и така трябва. Това, което страните от ГАФ искат, тези от ФИГ не искат. И обратното. Няма нужда да усложняваме нещата, нито трябва да го правим, пише Гартман.