Скандалът със заловените край Милано над 800 тона незаконни пластмасови отпадъци, предполагаемо предназначени за внос в България, показа, че у нас контролът е основно по документи. Или поне това призна от парламентарната трибуна малко преди коледната ваканция на депутатите министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Официална информация от властите в Италия българското правителство не е получило, заяви още Димов, в т.ч. дали тези 815 тона са били предназначени за България. Но пък в следствие от скандала воденото от него министерство явно все пак е решило да въведе форма на контрол при вноса на смет, като предлага изменения в наредбата за реда и образците, по които се предоставя информация за дейностите по отпадъците, както и реда за водене на публични регистри - и по специално за т.нар. Зелен списък.

Най-общо - екоминистерството сега предлага когато се извършва превоз и внос на смет, в т.ч. от "Зеления списък", изпращачите на отпадъка да информират за предстоящата пратка предварително съответната регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), на чиято територия ще пристигне сметта. Това са отпадъци, при чието оползотворяване рисковете за здравето и околната среда са минимални. Те се движат свободно в рамките на общността, но е възможно в тях да има и примеси.

"По този начин РИОСВ ще имат по-големи възможности за осъществяване на превантивен контрол на вноса на отпадъци", посочват от МОСВ в мотивите към предложението си.

Според регламента на този етап контролът е предварителен и по документи. Предмет на общите информационни изисквания по "Зеления списък" не подлежат на разрешителен режим от страна на МОСВ. Вносителите просто изпращат годишна декларация до министерството. Или с други думи - режимът е разхлабен, а нарушение какво точно се превозва може да бъде установено само при проверка на Главна дирекция" Гранична полиция", "Пътна полиция", длъжностни лица на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" и Изпълнителна агенция "Морска администрация". В случай на съмнение за класификацията на вида отпадък лицата, участващи в контролната проверка, трябва да уведомяват директора на съответната РИОСВ.

С измененията се въвеждат и гранични стойности за съдържание на замърсители на отпадъците от "Зеления списък". Целта - недопускане на смесени и замърсени отпадъци да бъдат внасяни в страната чрез облекчения режим. Изпращачите ще удостоверяват, че в състава на транспортираните отпадъци съдържанието на други материали, примеси или замърсители не е повече от десет тегловни процента за конкретната пратка. Ако се установи, че тази "квота" е надвишена, то сметта ще се счита за незаконен превоз.