Пожар избухна рано тази сутрин в района на столичната Сточна гара. Изгоря част от покрива на психодиспансера, пламъците засегнаха и Белодробната болница.

По данни на бТВ евакуирани са били 51 души. Те са били преместени в сградата на тубдиспансера, който се намира в съседство.

Трима души са настанени във Вътрешното отделение на болница "Св. Анна", съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. От там уточниха, че хората не са ранени. Сигналът за пожара е бил подаден около 5,10 часа тази сутрин.

Сигналът за пламъците е подаден към 5.05 часа. На мястото са изпратени 37 пожарникари и 10 пожарни коли. Около два часа по-късно огънят е локализиран, но екипи на пожарната останаха на място 4 часа. 

Евакуираните пациенти са настанени в друга сграда, която е стабилна и отопляема, увери старши комисар Веселин Гетов, началник на Столичната пожарна.

Материалните щети са значителни, но тепърва ще се изчисляват и възстановяват. По-страшното е, че е изгорял целият архив на психодиспансера.

"Проблемът е с покривната конструкция, която трябва да бъде покрита дори и временно, заради времето има над 500 кв. м отзад бараки, които са изгорели", каза д-р Бойко Пенков - зам.-министър на здравеопазването.

 

"Засегнати са и два автомобила. Силният вятър през нощта е пречил на работата на пожарникарите", добави  Красимир Димитров от Столична община.

Пламъците са се прехвърлили и към поликлиниката на Белодробната болница. В този момент в сградата не е имало пациенти.

"Има отзад една сграда, барака, от там е тръгнал. От там пламъкът преминава към нашата фасада, която е изолация, и хваща. При това аз веднага съм реагирал, защото съм нощен в това време. Засегнат е фибротичният кабел, дограмата е заминала, на следващия кабинет, на рентгена дограмата също е загинала", сподели Кирил Пантелеев - управител на Белодробна болница София.

"Прекрасно се справиха пожарникарите. Аз я знам тази сграда от времето, когато аз бях пожарникар. Много е трудно за гасене. Но са ни много добри пожарникарите", коментира по-късно през деня премиерът Бойко Борисов

Това е вторият голям пожар в здравно заведение в столицата за изминалия месец, след като горя и болница "Пирогов". Тогава двама души загинаха, а над 80 бяха евакуирани.