Австралия продължава да се пържи в огнен ад.

Осем души са загинали в новите пожари на Зеления континент. Огънят е унищожил поне 200 имота, а бедствието продължава. Армията беше повикана на помощ, защото хиляди хора трябваше да бъдат спасени от плажове, където бяха обградени от огъня, предава Нова тв.

В много градове между Сидни и Мелбърн унищожението е пълно. Къщите са разрушени, електрическите стълбове са изгорели.

Хората, които избягаха от огъня, осъзнаха само часове по-късно, че нямат нищо.

Блокираните по плажове е Нов Южен Уелс остават обградени от огъня. Достъп до тях по суша няма. По вода също не могат да бъдат достигнати, защото морето е много плитко. Хеликоптери пуснаха вода и храна, а армията беше повикана да използва плитко газещи десантни лодки, за да извозят блокираните.

Дори тези, чиито домове не са директно заплашени, се оказаха засегнати. Десетки пътища са затворени заради близостта на пламъците или невъзможната за шофиране ниска видимост от дима.

Това доведе до липса на храна и вода. Пред центрове за помощ се извиха огромни опашки от хора, търсещи стоки от първа необходимост. Стотици вече живеят във временни убежища, а тепърва ще се мисли как да им се помогне.

„Изпитваш безпомощност, когато срещнеш хора, загубили всичко. Трудно е да ги утешиш”, казва Гладис Береджиклян - премиер на щат Нов Южен Уелс.