Американският журналист Сет Хетена, автор на книгата "Trump/Russia - A Definitive History" и колумнист в различни големи издания, неочаквано се оказва в ситуация да има взимане-даване с българската прокуратура. Причината - осветлил е в статия и статуси в социалните мрежи българската връзка към интернет изданието "Zero Hedge" и го е заподозрял в разпространение на прокремълска дезинформация и конспиративни теории. Въпросното издание се оказа собственост на регистрираното в България дружество "ABC Media" (АБЦ Медиа - според българския търговски регистър - б.р.) Проверка показва, че то е на издателя и главен редактор на вестник "Строго секретно" Красимир Иванджийски - обстоятелство, описано от Хетена в статията в сайта му Trump-Russia.com

Историята започва през декември миналата година с материала на Хетена, който е продължение на друга негова разработка, посветена на разпространението на консприративни теориии, публикувана в The New Republic Magazine. В списанието обаче не остава място за сюжета със Zero Hedge, затова тази част излиза отделно. В нея се разказва, че както други издания, така и сайтът с български собственик, е открил, че "Русия и конспирациите са добри за бизнеса". 

Хетена дава примери с публикации в прокремълска линия, припомня и че Zero Hedge бе свален от фейсбук през март, а след това и интернет доставчиците в Австралия блокираха достъпа до сайта заради това, че негови читатели разпространяваха излъчването на живо на терористичния акт в джамия, който взе десетки жертви.

Журналистът описва и как основен автор в популярния сайт се нарича Tyler Durden  - това е името на героя на Брад Пит във филма "Боен клуб", а в "манифеста" на изданието се казва, че “анонимността е закрила от тиранията на мнозинството". Разказана е и историята на някогашен автор на Zero Hedge - Колин Локи, който обяснява пред "Блумбърг" през 2016 г., че политиката на блога е била следната: “Русия = добра, Обама = идиот, Башар ал-Асад = доброжелателен лидер, Джон Кери = тъпак, Владимир Путин = най-великият лидер в историята на държавното управление". 

Американският журналист стига и до издателя - Красимир Иванджийски - и данните от Търговския регистър за собствеността на Zero Hedge и регистрацията на домейна. Хетена признава, че блогът е сред най-влиятелните в онлайн мрежата с поне 1 милион посетители дневно. Казва още, че не е изключено и този сайт, както и изданието от САЩ с конспиративни теории, което разследва преди това, да нямат пряка връзка с Кремъл. И да разпространяват дезинформация и конспирации, защото има публика за това. Всъщност, разкриването на Иванджийски става заради това, че "Строго секретно" в интернет изданието си препечатва материали от What Does It Mean - сайтът за конспирации, за който журналистът пише първоначално в The New Republlс.

Кой е Красимир Иванджийски? 

Бивш журналист, който по време на комунизма е бил специален пратеник на места с военни конфликти, работил е в "Работническо дело", бил е военен кореспондент, а от 1994 издава "Строго секретно". Не е проверяван за минало в Държавна сигурност преди 1989 г., показва справка на Клуб Z в сайта на комисията по досиетата. Въпреки че главните редактори на медии подлежат на проверка за досие по закон. В статията си Хетена обаче допуска, че биографията на Иванджийски предполага работа за комунистическите служби, цитирайки мнение на друг автор.

Как цялата история стига до прокуратурата в България?

На 23 декември издателят на "Строго секретно" изпраща до американеца заплашителна жалба от над 10 страници. Желае нещо просто - Хетена да свали материала си и всичко, свързано с историята, което е публикувал в интернет. 

Той обаче прави и друг трик - паралелно на 12 декември е внесъл и сигнал до главния прокурор на България срещу американския журналист. И използва този факт да "посплаши" автора на статията (независимо, че това като правни последствия това нищо не означава, защото е ясно, че всеки може да напише жалба за всичко - б.р.). 

Сет Хетена ще бъде представляван у нас от  адвокат Николай Хаджигенов. Жалбата срещу журналиста съдържа нещо като "имитация, че се почва разследване". Иванджийски не отрича, че е регистрирал домейна на Zero Hedge, че е собственик на "Строго секретно", но твърди, че статията, посветена на него, както и статуси на журналиста нарушават негови права и са закононарушения и тежки престъпления. Описано е например, че показването на снимката на Иванджийски е престъпление, както и публикуването на "лична" информация, която се намира в... Търговския регистър и сайта Whois за проверка на регистраторите на домейни. Цялата тази информация обаче е публична. В жалбата има позоваване дори на регламента за опазване на личните данни GDPR. 

Дотук ситуацията изглежда ясна - някой пише нещо, друг се чувства засегнат и ситуацията е частно-правна - тоест двете страни се борят на полето на частното право. Иванджийски обаче дава "лошия" журналист и на главния прокурор. В резултат Върховната касационна прокуратура на 20 декември се е произнесла - препращайки казуса на Софийската районна прокуратура. Преписката още няма номер и не е известно тече ли предварителна проверка, досъдебно производство или нещо друго (теза неща, както е известно, са една от най-големите тайни в държавата - б.р.). Факт е обаче, че преписката не е прекратена от главната прокуратура - обръща внимание защитникът на журналиста. 

Дори и да има - а то няма никакво увреждане - то ще е от частен характер, смята още Хаджигенов.

Тук става забавното - дори да има някакво нарушение в статията, то ще е под юрисдикцията на САЩ. Къде ти тук Районна прокуратура, пита адвокатът и казва:

ен ме притеснява връзката с Русия. Аз му казах (на Хетена, б.р.), че нашата прокуратура чудесно работи с Русия и с руските служби - дето се вика, още нищо не се е променило. Да припомня отличните отношения с Чайка."

Така Хаджигенов днес е написал и писмо до американската посланичка Херо Мустафа. А развръзката предстои.

Междувременно Сет Хетена обяви във фейсбук, че вчера е изтекъл срокът, "поставен" от Иванджиев за сваляне на материалите от интернет. Нещо, което няма да се случи.