Белгийски съд прекрати делото за екстрадиция в Испания на бившия каталунски сепаратистки лидер Карлес Пучдемон, след като призна неговия имунитет в качеството му на евродепутат, съобщи телевизия "Eр Те Бе Еф", цитирана от ТАСС и БТА.

Мадрид оспорва наличието на депутатски имунитет за Пучдемон, тъй като след избирането му в Европейския парламент той не е бил официално утвърден от испанските власти, както изисква процедурата на ЕП, и не е получил депутатски мандат.

По-късно самият Пучдемон потвърди информацията на белгийската телевизия.

"Белгийското правосъдие току-що призна нашия имунитет и реши да отмени заповедта за арест и искането за екстрадиция", написа в Туитър той, цитиран от ДПА.

Адвокатът му Симон Бекерт каза, че съдът е "отменил всякакви условия" върху свободата на Пучдемон и на неговия колега Антони Комин, също избран за евродепутат.

"Сега очакваме освобождаването от затвора (в Испания и на бившия заместник-ръководител на каталунското правителство Ориол) Жункерас, който се ползва със същия имунитет, както и ние. Испания трябва да последва примера на Белгия и да спазва закона", каза каталунският екслидер.

Пучдемон, Комин и Жункерас бяха избрани за евродепутати през май миналата година от коалицията "Свободни за Европа".

Испанската Централна избирателна комисия обаче не включи имената им в окончателния списък на избраните в ЕП испански депутати, който беше изпратен в Брюксел, тъй като Пучдемон и Комин не се явиха в Испания (където ги очаква заповед за арест), за да положат клетва като евродепутати.

А Жункерас вече излежава присъда в испански затвор заради организирането на незаконния референдум за независимост на Каталуния през октомври 2017 г.

На 19 декември Съдът на ЕС потвърди наличието на депутатски имунитет за Жункерас и така създаде прецедент за аналогично решение на белгийския съд и по отношение на Пучдемон и Комин.