Иран или някои от неговите протежета сред шиитските милиции в съседните страни може би планират нови удари срещу американските интереси в Близкия изток.

Съединените щати са готови да предприемат превантивни военни мерки, ако получат достатъчно надеждно предупреждение. Това заяви днес министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Играта се промени", каза Еспър, посочвайки поредицата атаки срещу персонал и обекти на Съединените щати в Ирак през последните месеци от подкрепяни от Иран милиции. "Ние сме готови да направим каквото е необходимо, за да защитим нашите хора, нашите интереси и нашите партньори в региона", даде да се разбере американският министър на отбраната.

Във вторник, след като бойци на подкрепяни от Иран милиции щурмуваха комплекса на посолството на САЩ в Багдад, Пентагонът изпрати морски пехотинци от силите за бързо реагиране, за да защитят дипломатическото представителство.

След това няколкостотин парашутисти десантчици от базата Форт Браг в Северна Каролина бяха разположени в Кувейт с готовност да се намесят при необходимост.

Без да съобщи подробности, шефът на Пентагона каза пред репортери, че САЩ разполагат с "индикации", че се подготвят нови ирански провокации. Ако това се случи, посочи той, Съединените щати ще предприемат превантивни действия при наличие на достатъчно предварително предупреждение.

Председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили подчерта, че в дипломатическото представителство в Багдад има достатъчно американски военни, за да го защитят.

Ако някой дръзне да предприеме нов опит да завземе посолството, "го чака резачка", предупреди той.