Три статуетки "Златен глобус" за "Имало едно време в Холивуд" на Куентин Тарантино, изненадващи две големи отличия за военния епос "1917",  две награди и за лентата "Жокера" на Тод Филипс - като едната от тях е за невероятната игра на Хоакин Финикс в главната роля, статуетка и за Рене Зелуегър - за най-добра драматична актриса в главната роля на биографичната драма "Джуди", посветена на Джуди Гарланд. 

Това са част от новините от церемонията по връчването на престижните филмови награди, която се проведе в Бевърли Хилс, Лос Анджелис. 

Хоакин Финикс със "Златен глобус" - за ролята в "Жокера".

За изненада се смята пробивът на филма "1917", който разказва за почти невъзможна мисия през Първата световна война, благодарение на която 1600 британски военни са спасени от вражеска засада. Лентата се пребори в категорията "Най-добър драматичен филм" с конкуренцията на "Жокера", "Двамата папи", "Ирландецът" и "Брачна история". Нещо повече - режисьорът Сам Мендес отнесе и отличието в категорията "Режисура" - въпреки че прогнозите бяха, че фаворити са по-скоро Мартин Скорсезе за "Ирландецът", с участието на Робърд де Ниро, Ал Пачино и Джо Пеши и, разбира се, Тод Филипс с "Жокера". 

"1917" на Сам Мендес - със "Златен глобус" за най-добра драма и най-добър режисьор 

Освен "Златен глобус" за Финикс, "Жокера" донесе статуетка на създателите си за най-добра филмова музика. 

Трите награди от общо 5 номинации за "Имало едно време в Холивуд" пък са за най-добър комедиен филм или мюзикъл, за сценарий и за поддържаща мъжка роля - за играта на Брад Пит. В главната роля във филма е Леонардо ди Каприо, но за неговото превъплъщение статуетка няма.

"Имало едно време в Холивуд" - триумф за Куентин Тарантино. И статуетка за Брад Пит - за поддържаща мъжка роля.

Наградата за най-добър лимитиран сериал или телевизионен филм получи историята "Чернобил", посветена на ядрената катастрофа с централата Чернобил през 1986 г. Отличен бе и Стелън Скарсгард за поддържаща мъжка роля в мини сериала.

Със "Златен глобус" от церемонията си тръгна и Ръсел Кроу - за главната роля в мини сериала "Решаващият глас" (The Loudest Voice), разказващ за създателя на новинарската телевизия Fox в САЩ. 

При дамите в категорията за главна роля в мини сериал отличена бе Мишел Уилямс - за превъплъщението й в ролята на танцьорката и актриса Гуен Върдън в биографичната продукция "Фос/Върдън" за отношенията на режисьора Боб Фос с Върдън.

Най-добра актриса в драматичен сериал тази година е Оливия Колман - за ролята й на кралица Елизабет Втора във втория сезон на "Короната".

При мъжете статуетката в същата категория отиде при Брайън Кокс - за ролята му в сагата "Наследници".

Актрисата и рапърка Аукуафина получи "Златен глобус" за най-добра роля в комедия за персонажа на Били Ван във филма на Лулу Ван "Сбогуването", разказващ за семейство, събиращо се около умираща от рак баба.

В същата категория при мъжете победи Тарън Еджъртън за ролята на Елтън Джон в "Рокетмен". Самият сър Елтън Джон пък си тръгна с приз за оригинална песен. 

"Златен глобус" за цялостен принос към киното пък взе Том Ханкс, който благодари на съпругата и децата си и после изреди цял низ от холивудски звезди, помогнали му да се развие, сред които Мерил Стрийп, Мег Райън, Дензъл Уошингтън и Чарлийз Терон.

"Трябва да си истински глупак, ако не откраднеш нещо от всеки, с когото си работил", каза Ханкс, цитиран от "Ройтерс", визирайки влиянието, което неговите колеги са оказали през годините и от които той е заимствал нещо.

С четири номинации, но без статуетка, остана филмът "Двамата папи" (The Two Popes), въпреки сценария на Антъни Маккартън и играта на Джонатън Прайс и сър Антъни Хопкинс. 

 

Ето и списъка с новите носители на "Златен глобус": 

Най-добър драматичен филм - "1917"

Най-добра комедия или мюзикъл - "Имало едно време в Холивуд"

Най-добър режисьор - Сам Мендес - "1917"

Най-добър сценарий - "Имало едно време в Холивуд" - Куентин Тарантино

Най-добър актьор в драма - Хоакин Финикс - "Жокера"

Най-добра актриса в драма - Рене Зелъуегър - "Джуди"

Най-добър актьор в комедия или мюзикъл - Тарън Еджъртън - "Рокетмен"

Най-добра актриса в комедия или мюзикъл - Аукуафина - "Сбогуването"

Поддържаща женска роля във филм - Лаура Дерн - "Брачна история" (филмът получи 6 номинации, но взе само една статуетка - тази за Дерн) 

Поддържаща мъжка роля - Брад Пит - "Имало едно време в Холивуд"

Най-добър чуждоезичен филм - "Parasite"

Най-добра филмова музика - "Жокера"

Най-добра оригинална песен - "I'm Gonna Love Me Again" - $Рокетмен" и сър Елтън Джон

Цялостен принос към киното - Том Ханкс

Телезивионни категории

Най-добър драматичен сериал - "Наследници".

Най-добър комедиен сериал - "Fleabag".

Най-добър лимитиран сериал или телевизионен филм - "Чернобил".

Най-добър актьор в драматичен сериал - Брайън Кокс за "Наследници"

Най-добра актриса в драматичен сериал - Оливия Колман за "Короната".

Най-добър актьор в комедиен сериал - Рами Юсеф за "Рами"

Най-добра актриса в комедиен сериал - Фийби Уолър-Бридж за Fleabag

Най-добър актьор в лимитиран сериал - Ръсел Кроу в "Решаващият глас"

Най-добра актриса в лимитиран сериал - Мишел Уилямс за "Фос/Върдън"

Най-добър поддържащ актьор в сериал - Стелан Скарсгард за "Чернобил"

Най-добра поддържаща актриса в сериал - Патриша Аркет в "Деянието"