България остана два пъти на сет от четвъртфинал на отборния тенис турнир ATP cup в Австралия. Тимът ни, воден от играещия капитан Григор Димитров, остана на трето място в групата си след загуба от Белгия с 1:2.

В мача на двойки Григор и Александър Лазаров водеха със сет и пробив срещу специалистите Сандер Жил и Йоран Флиген (и двамата са в топ 50 на двойки в света), но отстъпиха с обрат - 6:3, 4:6, 7:10.

По-рано днес Григор също имаше сет аванс срещу Давид Гофен и можеше да приключи спора още тогава, ала падна с 1:2.

Първото място е за Великобритания, отборът на която ще спори с Австралия. Макар и с две победи, България остана трета, но участието е положително и много добро, особено за играчи като Димитър Кузманов, Алекс Лазаров, а също така Александър Донски и Адриан Андреев, които не взеха участие.

Важно бе за всички тях, включително и за Григор, да прекарат дни заедно и създадат отборен дух. Отделно е опитът за всички, най-вече за тези, които не играят на толкова високо ниво.

Димитров и Лазаров започнаха отлично срещу спечелилите няколко турнира Жил и Флиген. Първата ни ракета бе видимо ядосан от загубата си от Гофен и изкарваше яда си на опонентите.

Прекрасно започна и вторият - с нов брейк и затвърждаване. Жалко, защото противниците направиха корекции и вдигнаха нивото на играта си, а нашите не задържаха своето, сервисът се пропука.

Белгия върна пробива и при 5:4 реализира нов, с което изравни и докара спора в мача и за пърното място в групата до шампионски тайбрек. След равностойно начало Жил и Флиген взеха аванс и в края вдигнаха победоносно ръце. За радост и на британците.