Ужасяващи и сърцераздирателни кадри на обгорели животни и унищожени горски масиви от пожарите в Австралия се споделят масово в интернет вече няколко месеца. Както се е случвало при други бедствия, и сега част от снимките и картите с огнищата на пожарите не са истински – немалко от тях дори се публикуват от измамници, за да събират дарения, предупреждава австралийската медия Ес Би Ес.

В някои случаи се споделят фотографии от стари пожари – на една от тях семейство търси спасение от пламъците под дървен кей във водата. Снимката е направена през 2013 г. по време на пожари на Тасмания. Други снимки са създадени с „Фотошоп“, какъвто е случаят с момичето с противогаз, което държи коала на фона на стена от пламъци.

Една от най-споделяните фалшиви снимки, за която се твърди, че е от пожарите в Австралия

Доктор Джули Посети е автор на наръчник на ООН по журналистика и дезинформация. Тя обяснява, че някои хора споделят искрено фалшивите кадри, докато други целят определен ефект от разпространението на погрешната информация – търсене на внимание или дори политическа изгода. От голяма важност е обикновените хора да се разграничат от недостоверните източници на информация и да се доверят на доказани авторитети, медии и институции – например австралийската противопожарна служба.

Но покрай цензурирането на фалшивата информация, понякога може да пострада изкуството – артистична визуализация на мащаба на пожарите в Австралия бе приета от мнозина за карта, разпространявана от НАСА. Изображението е споделено хиляди пъти, появи се и в Туитър профила на певицата Риана. Само там споделянията са над 73 хил. Към днешна дата визуализацията е етикетирана от Фейсбук като „фалшива информация“ в опит да се спре разпространението ѝ.

Картата на пожарите в Австралия е преувеличена, затова Инстаграм предупреждава, че е фалшива. Визуализация: Антъни Хърси

Създателят ѝ Антъни Хърси споделя, че не е очаквал изображението му да набере такава популярност и съжалява, че заради споделянето с погрешния надпис „Това е сателитна снимка на НАСА“, то е маркирано като фалшиво. Той споделя, че създал 3D визуализацията, като се позовал на реални данни на НАСА, но увеличил оранжевите точки.

Злоупотребата със снимки нерядко е и заради финансова изгода. Австралийската Комисия за защита на конкуренцията и потребителя сигнализира, че няколко апела за набиране на средства в помощ на животни и хора, пострадали от огненото бедствие, са лъжи. Създават се фалшиви сайтове и страници, а някои дори се свързват с потребителите на лични съобщения.

Понякога обаче в грешка се оказват и популярни медии – в Туитър страницата на Ей Би Си се появи карта, показваща „мащаба на масивните горски пожари“, на която погрешно бяха посочени активни огнища в централна и северна Австралия.

Но според д-р Посети по-притеснителното е, че в социалните мрежи действат „агенти на дезинформацията“, които подхранват различни конспиративни теории – например пресиленото твърдение, че има над 20 обвиняеми за умишлени палежи. Това, подчертава медийният експерт, се прави с цел да се отклони вниманието от бездействието на някои ключови фигури, щом става дума за климатичните промени.

„Още едно бедствие ще сполети настоящето, ако хората бъдат убедени от подлеци да не вярват на науката и на доказателствата, които ги гледат право в лицето, за това, че климатичните промени са причината за безпрецедентните пожари“, обобщава Посети.

Площад Славейков