Ливанската  прокуратура е забранила днес на бившия шеф на групата "Рено-Нисан-Мицубиши" (Renault-Nissan-Mitsubishi) Карлос Гон да напуска страната, съобщава френският в. "Фигаро".

Интерпол издирва Гон по искане на Япония, която иска да го съди по обвинения за финансови престъпления. Гон избяга от домашен арест в Токио при мистериозни обстоятелства в края на миналата година. 

Тази сутрин той е бил извикан за разпит в прокуратурата на Бейрут по две групи въпроси - първата е свързана с издирването му от Интерпол, а втората - с негово пътуване в Израел, с който Ливан все още формално е във война.

Вчера Гон даде в Бейрут пресконференция, на която отхвърли обвиненията, повдигнати му в Япония, и заяви, че процесът срещу него е скалъпен от японската прокуратура и недоволни мениджъри в "Нисан".

 
Ливан няма споразумение за екстрадиции с Япония и Гон, който е от ливански произход, се чувства там сигурен, отбелязва "Фигаро". Той има също френско и бразилско гражданство.
 
Япония междувременно засили натиска над Ливан да ѝ предаде Гон. Японският посланик в Бейрут Такеши Окубо се е срещнал по този повод с президента Мишел Аун, пише "Фигаро".