Решението на Великобритания за излизане от ЕС има своите последици и отклоненията от рамките на Съюза задължително имат отражение върху достъпа до неговия пазар.

Това заяви днес говорителят на Еврокомисията Ерик Мамер. Така той коментира вчерашната среща в Лондон между председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и британския премиер Борис Джонсън. Двамата лидери не дадоха съвместна пресконференция. Вместо това бяха разпространени прессъобщения за срещата им.

Фон дер Лайен заяви вчера, че ЕС иска да предложи на Обединеното кралство безпрецедентно търговско сопоразумение, което да обхваща на практика всички сфери в отношенията им. Но допълни, че то няма да може да бъде постигнато до края на тази година, поради което Лондон и Брюксел трябва да обявят приоритети за преговорите.

Великобритания няма да удължава преходния период след 31 декември и всякакво бъдещо партньорство не трябва да включва съобразяване с юрисдикцията на Европейския съд, се казва в съобщението на кабинета на Джонсън.

Премиерът изтъква също така, че Лондон ще запази контрола си над британските риболовни зони и над имиграционната си система.

Джонсън настоява за започване възможно най-скоро на преговорите за бъдещите отношения с ЕС. Така според него споразумението ще бъде постигнато преди края на годината. Той изтъкнал, че Великобритания е готова на споразумение по канадски модел.