Украйна ще губи около 450 милиона щатски долара приходи годишно поради пускането на газопровода „Турски поток“, заяви днес Сергей Макогон, генерален директор на украинската газотранспортна система, цитиран от агенция "Интерфакс".

"Ще търсим нови пазари. Ще предложим капацитета на този газопровод на други доставчици и ако в този регион се появи газов ресурс, който ще бъде икономически жизнеспособен за внос през Украйна, доставчиците ще могат да използват нашата система за транспортиране на газ", каза той на пресконференция.

По-рано Maкогон заяви, че от 1 януари 2020 г. транзитът на газ през Украйна в балканска посока ще се извършва само за Румъния и Молдова, тъй като България, Турция и други страни в този регион вече не получават газ през Украйна. Поради това транзитът на газ през Украйна през 2020 г. ще намалее с около 15 милиарда кубически метра.

От своя страна изпълнителният директор на украинската енергийна компания "Нафтогаз" Юрий Витренко обърна внимание на факта, че новият оператор трябва да се научи как да печели пари, като предоставя допълнителни услуги, тъй като зареждането на газопреносната система на Украйна с обем 90-110 милиарда кубически метра вече е невъзможно.

„Трябва да сме наясно, че байпасните газопроводи вече са изградени. За съжаление загубихме тези обеми и възможността за подмяната им е, честно казано, нереалистична. Трябва да очакваме, че обемите на транзит през Украйна едва ли ще бъдат същите като преди“, каза той.

Газопроводът "Турски поток" директно свързва турската система за транспортиране на газ с газовите резерви в Русия и осигурява доставки за Турция, Южна и Югоизточна Европа. Този тръбопровод ще доставя до 31,5 милиарда кубически метра газ годишно. Турският поток работи от 1 януари 2020 г., като доставя руски газ за България и западната част на Турция вместо използвания по-рано трансбалкански маршрут, който мина през Украйна, Молдова и Румъния.