Кой ще оглави министерството на екологията и водите след като Нено Димов подаде оставка? Това е въпросът, който трябва да решават коалиционните партньори ГЕРБ и ВМРО в следващите дни. Сред имената, които се спрягат са на сегашния заместник на Димов - Николай Кънчев, или депутатът Искрен Веселинов. И двамата са кадри на ВМРО. С идването на нов министър обаче не означава, че ще се промени политическият курс на управляващите към проблемите, с които се занимава министерството на околната среда и водите - водната криза, незаконният боклук, презастрояването по Черноморието и защитените територии и др.  

Днес специализираният наказателен съд трябва да реши дали да остави в ареста вече бившия министър на околната среда и водите Нено Димов, съобщи БНР. 72-часовото прокурорско задържане изтича в понеделник, но от държавното обвинение обявиха, че още днес ще внесат искането за задържането на Димов.

Той е обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник. Според прокуратурата близо две години министърът е позволявал водоподаване към "Стомана Индъстри" и Топлофикация - Перник, въпреки докладите на ВиК, че водата на язовир "Студена" намалява драстично.

„Министърът е този, който ежемесечно е утвърждавал съответните графици и е разрешавал водоподаването за промишлени, битови и екологични нужди. Министърът е нарушил служебните си задължения и е издавал разрешителни за промишлено водоползване на определени дружества в пъти по-големи, макар притокът в язовир „Студена“ да е намалял драстично“, каза вчера говорителят на главния прокурор Сийка Милева

Според наблюдаващия прокурор Ангел Кънев "ако министърът бе изпълнил служебните си задължения и не бе отпускал тези разрешителни за водоползване за промишлени нужди, към момента този язовир щеше да има приблизително над 7 млн. куб. метра вода, които са напълно достатъчни, за да няма въобще режим в Перник."

Адвокатът на Нено Димов - Ина Лулчева, обаче смята, че няма сериозни обвинения срещу него. 

„Няма никакво основание да се предполага, че един човек, който е бил министър до днес и няма никакви данни за криминално поведение, във връзка с нещо, което се развива от една година, както е водната криза, има опасност било да се укрие, било да извърши престъпление, след като всички документи от министерството са иззети“, каза тя.