Каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон и Тони Комин са евродепутати, обяви днес председателят на Европарламента Давид Сасоли.

Той съобщи новината при откриването преди първата за годината пленарна сесия в Страсбург.

Преди близо месец Съдът на Европейския съюз (СЕС) постанови, че Пучдемон, Комин, както и съратникът им Ориол Жункерас се ползват с имунитет от избирането им за евродепутати през май 2019 г.

Мандатът на Жункерас обаче бе анулиран на 3 януари от Избирателната комисия в Испания. Причина е фактът, че той излежава 13-годишна присъда в родината си за заговор срещу държавата и злоупотреба с публични средства. Сасоли също постанови, че бившият регионален вицепремиер на Каталуня вече не е евродепутат.

Но това не се отнася за бившия премиер Карлес Пучдемон и неговия министър на здравеопазването Тони Комин. И дмамата избягаха в Белгия, която отказва да ги предаде на Испания. Затова те не са съдени в родината си и днес се възползваха от решението на СЕС, за да влязат в Европарламента.

Пучдемон веднага даде пресконференция, която се превърна в главното събитие за деня в ЕП. На нея той разкритикува Испания и заяви, че ако има справедливост, Ориол Жункерас трябва да е в Страсбург заедно с него и Тони Комин.

„Кризата в Каталуня има своите преки последици за основите на ЕС. Време е Съюзът да се ангажира“, заяви Пучдемон.

След което позира за снимка с британския евродепутат Найджъл Фараж, лидера на „Партия Брекзит“. И Пучдемон, и Комин ще бъдат независими депутати, обяви Давид Сасоли. В тези група е и Фараж.

В края на месеца обаче Великобритания ще напусне ЕС. И съответно депутатите от Обединеното кралство ще напуснат Европарламента.