Командирът на Либийската национална армия Халифа Хафтар и Агила Салех, председател на парламента в Източна Либия, напуснаха Москва, без да подпишат споразумение за прекратяване на огъня с правителството на националното съгласие на премиера Файез Сарадж, предаде ТАСС, цитирайки либийската агенция ЛАНА, съобщава БТА.

В същото време се стигна до нови въоръжени сблъсъци в южната част на столицата Триполи. Телевизия "Хадас" цитира изявление на Либийската национална армия, която заявява, че е решена да победи.

По-рано бе съобщено, че Хафтар е поискал срок до тази сутрин, за да проучи споразумението за прекратяване на огъня, предложено след непреки преговори в Москва с правителството на националното съгласие.

Командирът на Либийската национална армия заяви, че предложеният му в Москва проект за споразумение за прекратяване на огъня с правителството на националното съгласие на премиера Файез Сарадж е пренебрегвал редица искания на неговата страна, предаде ТАСС.

Халифа Хафтар и Сергей Лавров.

"Проектът пренебрегва много от исканията на либийската армия", заяви Хафтар, цитиран от телевизия "Ал Арабия". Той вече напусна Москва, без да подпише споразумението за прекратяване на огъня.

По-рано арабският клон на телевизия "Скай нюз" заяви, че на непреките преговори в Москва Хафтар е настоявал силите на ЛНА да бъдат допуснати в Триполи и да се създаде правителство на националното единство, което да получи одобрението на парламента, който заседава в източния град Тобрук.

Файез Сарадж и Реджеп Ердоган.

Освен това фелдмаршалът настояваше на международен мониторинг за изпълнението на споразумението, в който да не участва Турция, както и извеждане на "доведените от Сирия и Турция наемници" от Либия.

След като Хафтар напусна Москва, започнаха нови въоръжени сблъсъци в Триполи.