ЕС трябва да разработи общ демократичен механизъм за самоопределение.

Това заяви днес в първото си изказване като евродепутат каталунският сепаратистки лидер Карлес Пучдемон.

Вчера той и съратникът му Тони Комин влязоха в Европарламента в Страсбург, след като през декември 2019 г. Съдът на ЕС постанови преразглеждане на техния случай. Двамата са независими евродепутати.

 
Пучдемон говори по време на представянето на приоритетите на хърватското председателство на ЕС.

Той изтъкна, че Хърватия, която е независима по-малко от 20 години, днес е пълноправен член на ЕС. Но не спомена и дума за предупреждението на Еврокомисията, че отцепване на Каталуня от Испания ще означава автоматично излизане от Съюза и нови преговори за членство. Новоизпеченият евродепутат похвали Загреб, че се е застъпил за диалог между Испания и Каталуня.

„Репресията не е решение“, изтъкна бившият премиер на Каталуня, който е беглец в Белгия, след като Испания издаде заповед за арестуването му.

Той очевидно имаше предвид действията на испанската полиция след референдума за недамисимост на Каталуня на 1 октомври 2017 г., обявен от централните власти в Мадрид за незаконен.

„Политиците трябва да покажат, че правото на самоопределение е най-ефикасният начин за уреждане на конфликти“, завърши Пучдемон.

Той отхвърли исканията на двама депутати да му зададат въпроси.