Помните ли Хакан Шукур? Беше капитан на Турция за третото място на Световното в Япония и Южна Корея през 2002, вкара и един от головете в "малкия финал" срещу тима на домакините. Записа 112 мача и 51 гола за "полумесеците".

Имаше много солидна кариера в клубове като "Галатасарай", "Интер" (Милано), "Парма" и "Блекбърн", спечели много купи, отбеляза доста попадения.

Днес Хакан Шукур кара Uber в Съединените щати, прогонен от режима на Реджеп Ердоган в Турция. Има и допълнителна работа - продава книги. Животът му не е лесен, казва, че постоянно се страхува и оглежда.

Проблемите на бившия №9 започнаха през 2013 г., когато той скъса с партията на Ердоган след мащабно разследване за корупция по върховете на Партията на справедливостта и развитието. След това Хакан беше обвинен, че е взел участие в опита за преврат през лятото на 2016 г. Работеше като тв анализатор, но беше принуден да напусне.

"Вече нямам нищо, Ердоган ми взе всичко, заяви Хакан Шукур през германското издание "Велт ам Зонтаг". - Правото ми на свобода, свободната воля на изразяване, възможността да работя... Никой не е в състояние да обясни каква роля съм имал в този преврат. Не съм направил нищо нередно, не съм предател или терорист."

"Може да съм враг за правителството, но не и за турската страна, продължава Хакан. - Обичам страната си. След раздора с Ердоган започнах да получавам заплахи. Магазинът на жена ми беше разбит, тормозеха децата ми, баща ми влезе в затвора... Конфискуваха ми цялото имущество."

През 2017 г. Хакан се мести в САЩ - в щата Калифорния.

"В началото имах кафене, но странни хора започнаха да се навъртат на бара. Сега карам Uber и продавам книги", добавя един от героите в най-силното поколение на турския футбол.

Проблемите на някогашния голмайстор започнаха още преди преврата. През февруари 2016 г. той критикува Ердоган в туитър и се наложи да изтрие поста си. През август 2016 г. беше арестуван заради връзки с Фетулах Гюлен.