Прокуратурата реши два дни преди заседанието на Апелативния специализиран наказателен съд по въпроса трябва ли Нено Димов да стои в ареста постоянно, да пусне избрани доказателства, на база на които поддържа обвинението си в умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник, срещу бившия министър на екологията.

Обяснението - делото е от обществен интерес, а петте файла, които прилага държавното обвинение, вече са били прочетени в съда, когато се гледаше за първи път мярката за неотклонение на Димов. 

Из избраните документи, с които прокуратурата запознава сега обществеността, са протокол от разпита на бившия шеф на ВиК-Перник Иван Витанов, протокол от разпита на директорката на дирекция "Управление на водите" в МОСВ Илиана Тодорова, справки от ВиК-Перник за нивото на язовир "Студена" от юли до ноември 2019 г., документи за разрешенията за водовземане на ТЕЦ-Перник и "Стомана Индъстри", както и графици за използване на вода от язовира. (към всяко обяснение на файл има линк, който води към него)

Из разказа на ексшефа на ВиК Иван Витанов:

В публикувания протокол от разпит на бившия шеф на ВиК-Перник Иван Витанов, по отношение на Нено Димов, се казва единствено, че съществува писмо от септември месец 2019 г., подписано от последния, според което няма проблем с нивото на язовир "Студена" по това време и не се налага режим на водата. Въпросното писмо не е приложено, но според Витанов то е било публикувано и в сайта на екоминистерството и е готов да го приложи.

Преди това Витанов казва подробно какво е било нивото на язовира по месеци преди да се стигне до кризата, както и че според данните за притока - той още в ранните летни месеци е станал критично нисък - тоест притокът е бил по-малък от разхода на вода.

По-любопитното е, че Витанов твърди, че още през месец април, когато установява, че притокът към "Студена" е под очаквания и нивото спада, подава писмен сигнал и провежда устен разговор с тогавашната кметица на Перник Вяра Церовска (ГЕРБ - б.р.). Предложил е издаване на заповед за спиране на подаването на вода да е само и единствено за битово-питейни нужди.

"Такава заповед беше издадена", пише в протокола от разпита (не става ясно кой я е издал - б.р.). За изпълнението й е отговарял главният секретар на община Перник. 

Витанов уточнява, че няма нормативна уредба, която да казва при какви нива на водата в даден язовир трябва да се обяви воден режим. Към въпросния момент самият той преценил, че за такава мярка още е рано - язовирът бил все още наполовина пълен. 

Свидетелят обяснява, че не помни писал ли е отново до кметството през лятото на 2019 г, но в началото на октомври е написал такова до общината, до областния управител (Ирена Соколова по това време - б.р.) и до общинския съвет в Перник. В документа се казва, че нивото на "Студена" е ниско и трябва да бъде въведен воден режим. Това се е случило при обем от 8 000 000 куб. м. на язовира. 

Разказът на Витанов продължава така: 

"От нито едно от трите места не получих отговор. Може би седмица след изпращането на писмото бях извикан в областната администрация при г-жа Ирена Соколова, на неофициална среща, на която присъства и Владислав Караилиев - зам.-кмет на община Перник, и служителите във ВиК асоциацията на област Перник. На този разговор те изразиха учудване и недоволство от тези писма, попитаха ме какво означава това, попитаха дали си представям какво ще последва и изразиха несъгласие относно предложения в писмото режим на захранваните от язовир "Студена" населени места".

От общината и общинския съвет изобщо не последвал отговор, след това при новия кмет е обявен режим на водата, разказва общоизвестното Витанов. Това се случва при ниво от 5 000 000 куб. м. на язовира, по думите му. 

(През октомври месец течеше предизборната кампания за местните избори. До момента по разследването на водната криза в Перник споменатите Вяра Церовска и Ирена Соколова бяха разпитани като свидетели. Според данните досега спирането на водата за промишлени нужди се случва след въвеждане на режима в Перник през ноември - б.р.)

Из прококола от разпита на Илиана Тодорова от МОСВ: 

В прокотола от следващия разпит, разпространен от прокуратурата, директорката на Дирекция „Управление на водите“ в екоминистерството Илиана Тодорова обяснява цялата процедура по постъпването на информацията за язовирите във ведомството и утвърждаването на графиците за водоползване. Любопитно е, че по думите й заявките от Вик в Перник не са били завеждани в деловодството на МОСВ, а били само в класьорите на дирекцията. Тази практика Тодорова заварила със започването си на работа във ведомството (преди 2-3 години - б.р.).

Преди да стигнат до бюрото на министъра, заявките минавали през главните експерти Мария Янакиева и Красимира Янкова. Те изготвяли проекта на графика за водоползване, после той минавал през Тодорова, след това през ресорния зам.-министър Красимир Жеков. Пояснителните записки и резюмета обаче пак не се завеждали в деловодството. „Не съм сигурна дали изобщо ги съхраняваме тези обяснителни записки и резюмета“, е заявила директорката на дирекцията.

По думите й Нено Димов никога не е връщал за корекции предложени му графици.

Тодорова била викана обаче лично от него, за допълнителна устна информация относно четири други язовира – "Пчелина", "Тича", "Жребчево" и "Копринка" – заради различни сигнали от неправителствения сектор за намалени обеми, замърсяване и др. Посочва, че „Нено Димов не е настоявал да се взема решение в една или друга посока“ по казусите.

Тодорова посочва, че не знае защо не е била викана от Димов по отношение на "Студена", въпреки питанията на сегашния кмет Станислав Владимиров от септември м.г. Самата Тодорова била в отпуск, когато е постъпило питането от Владимиров, тогава депутат, по линия на парламентарния контрол. Други експерти изготвили тогава отговора на министъра.

Активно Тодорова и Димов започнали да водят разговори през ноември (в този месец бе обявен водният режим, б.р.). Намалени били и обемите за подаване на вода за промишлени нужди.

Тодорова посочва още, че е чувала, че бизнесменът Христо Ковачки, собственик на Топлофикация Перник, е идвал в министерството, но посочва, че не знае при кого и по какви въпроси. Заявките от Топлофикацията обаче пак не били завеждани в общото деловодство – пак заварено по думите на директорката на дирекцията положение.

Тодорова разказва и, че "Стомана индъстри“ и „Топлофикация Перник“ са изразходвали сходни количества вода за 2018 г. и за 2019 г. - над 1,3 млн. куб. м.

„Контролът по разходването на водния ресурс от страна на ВиК оператора и другите ползватели (Стомана и Топлофикация) се осъществява по закон от БДЗБР Благоевград (бесейнова дирекция), които изпращат данниите от извършения контрол на Дирекция „Управление на водите“ в МОСВ“, е заявила още директорката на дирекцията пред разпитващите.

Нено Димов е изпратил само веднъж проверка – през ноември. Допълва обаче, че ВиК операторът е прогнозирал през септември „състояние на средно влажен годишен режим“ в месечната заявка.

В заключение Тодорова посочва, че басейновата дирекция за Западнобеломорския регион е трябвало всеки месец да осъществява ежемесечен контрол по спазване на графиците.

Останалите приложени от прокуратурата материали по делото "Нено Димов" са справките от ВиК за обемите на "Студена" по месеци, разрешителните на "Стомана индъстри" и ТЕЦ-Перник за ползване на вода от язовира, както и извадки от публичните в сайта на МОСВ месечни графици за ползване на вода от язовирите.

Прокуратурата повтаря: Ако Нено Димов беше положил грижи, режим нямаше да има

Категорично от събраните до момента доказателства се установява, че в случай, че министъра на околната среда и водите беше положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на водния ресурс на язовир „Студена“ и не беше разрешил разходването на вода за промишлени нужди, към настоящия момент не би имало недостиг на вода за битови нужди.

Това повтаря прокуратурата в прессъобщението, което съпровожда петте файла с доказателства по делото.

"Прокуратурата на Република България счита, че в резултат на извършеното престъпно деяние са последвали значителни щети на стопанството, изразяващи се в разходването на 7,223 млн. куб. м. вода от яз. „Студена“, което е довело до намаляване на общия обем воден ресурс на язовира до критичните нива, близки до т. нар. „мъртъв обем“ на язовира. В резултат на това се е стигнало до значителен недостиг на водния ресурс за питейно битови нужди на жителите на гр. Перник и околните селища", се казва още в него.

Практиката с пускане на доказателства - първо при разследването на хакерската атака срещу НАП

Държавното обвинение въведе практиката с публикуване на избрани доказателства по текущи дела след хакерската атака срещу сървъри на НАП. Обвинения за случая получиха представители на фирмата "ТАД Груп" (шефът и Иван Тодоров днес отново бе оставен в ареста за постоянно - б.р.). 

При казуса с "ТАД Груп" адвокат Ина Лулчева, която сега представлява и Нено Димов, бе заявила, че публикуването на подбрани части от истината е практически манипулация и официално поиска от прокуратурата "всичко", което тя има, за да си избира и тя какво да пуска на медиите.