Днес е първи пленарен ден на парламента за новата година. По традиция всички парламентарни партии откриха новата сесия с декларации, в които заявиха своите намерения за новия политически сезон. 

"ГЕРБ ще продължи да подкрепя правителството. Предстои ни година, в която няма да бъдат провеждани избори."

Това заяви шефът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Даритова. Няколко пъти тя повтори, че предсрочни парламентарни избори няма да има. Дариткова каза още, че на изборите през миналата година гражданите са показали, че искат промяна и развитие, но "не през радикализъм и революция".

"Това ни дава възможност да загърбим злободневните противопоставяния. Заедно бихме могли да постигнем съгласие по дългосрочни приоритети", каза още Дариткова.

И допълни, че тези приоритети не трябва да зависят от управленските мандати. Дариткова си пожела годината да донесе на политиците "повече смирение".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче заяви, че партията работи за сваляне на правителството.

"Започваме и тази сесия в криза, правителствена, поредна девета смяна на министър. Близо половин милион българи са на режим на вода. 100-хиляден град е изправен пред избора работа и хляб или вода. 3 пъти за 10 години се повишиха цените на водата. Народът плати стотици милиони за безводие и мръсна вода. България е превърната в сметище на света. Може би със съучастие в българските власти. Източва се НЗОК. Тол системата е отложена отново. Завърна се чумата по свинете. Цял сектор в животновъдството се унищожава. Има скок в цените на месото, хляба, водата, местни данъци и такси. 2 млн. бългри живеят с пари под прага на бедността", каза Нинова.

Според нея в продължение на 10 години в управлението на ГЕРБ се приемаха закони в интерес на печалбата на малцина.

"Безхаберие, некомпетентност, злоумишлени действия. За 10 години превърнахте политиката в търговия. Плащате собственитото си спокойствие с парите на хората. При всеки бунт премиерът си плаща такса спокойствие с техните пари. Самоцелно да се запази властта. И този модел започва да се изчерпва. Унищожихте институциите, те не функционират. Влизаме от криза в криза. Управлението на държава не е гасене на пожари. То изисква план, компетентни хора, работа и контрол. Вместо стабилност и развитие има хаос и застой. Това не може да продължава", каза още Нинова.

Тя отрече твърденията, че БСП влиза в договорки с ГЕРБ.

"Работим за сваляне на този кабинет и това управление. То освен безхаберно и некомпетенно вече е вредно. Винаги има алтернатива. По всички теми от години алармираме, предлагаме различни решения. Друг здравен модел, друго социален модел, друг образователен модел, друг модел за борба с корупцията, не управляващите да си избират проверяващите", каза Нинова.

Според нея искането на управляващите за консенсус  е лозунг, когато са притиснати в ъгъла. 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че проблемите трябва да се решат бързо, преди да е настъпила парламентарната криза. Според него основните кризи са две - водният сектор и здравеопазването. Той посочи, че тези сектори са нереформирани.

"10 години властта върви по инерция и разглежда властта като персони, а не като системи и модели на управление. Липсата на реформи, на ясна визия, не може да се компенсира с персонални промени. Стратегически приоритет на България е догонващо развитие спрямо средния стандарт в ЕС", каза Карадайъ.

И допълни:

"ГЕРБ вече няма с какво да се оправдава. 10 години са на власт. 30 години след началото на прехода има отстъпление от демокрацията благодарение на ГЕРБ."

Виновниците са много и много години се е бездействало. Това каза Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" по повод кризата с водата. Според него политиката на социални помощи създава "второ поколение социопати".

Веселинов изтъкна, че благодарение на "Обединени патриоти" социалните помощи са се обвързали с образование. Според него може да се стигне до гражданска война на гетата срещу обществото. За пореден път Веселинов призова за концепция за ромските общности.

Веселинов изтъкна, че по време на това управление доходите са започнали да растат.

"Не смятаме да напускаме управлението не защото сме доволни, а защото излезем ли - ще влезе ДПС", каза Веселинов.

От "Воля" заявиха, че този парламент има всички шансове да си изкара мандата.