Италианският магистрат Никола Гратери е шейсетгодишен, половината от тях е живял под охрана. Ндрангетата – калабрийската мафия – не го харесва. Арестува техните хора, разкрива връзките между политици и мафиоти, между политици и масони, пише книги за огромната финансова мощ на тази организация; среща се с ученици, за да им разкрие отвратителната същност на тази организация. 

Не са само мафиотите, които не го харесват. През 2014 година правителството на Матео Ренци го предлага за министър на правосъдието. Предложението не се приема – злите езици намесват името на тогавашния президент на Италия Джорджо Наполитано. Така де, на определени места таралежът създава неудобства. Да се съсредоточим върху престъпността.

Тук отварям скоби, за да напомня нещо много показателно. Първият най-известен разкаял се от Коза Ностра, Томазо Бушета, започва да сътрудничи на правосъдието през 1984 година. Приема да разговаря само и единствено с Джовани Фалконе. Поставя едно условие – няма да се говори за политици, тъй като Държавата не е готова да чуе истината за връзките мафия и политика. Самият Фалконе е подчертавал неевднъж, че никога не биха стигнали толкова навътре в разкритията за Коза Ностра, ако бяха посегнали на политици. Едва след убийството на Джовани Фалконе и Паоло Борселино през 1992 година, Бушета проговаря на тази тема, посочвайки конкретни имена. Затварям скобите.

През януари 2018 година под ръководството на Гратери се провежда операция Stige, арестувани са повече от 130 човека, от тях 66 са вече осъдени, 38 са оправданите.

През декември 2019 година, вече като Главен прокурор в Катандзаро, Гратери ръководи макси-операция срещу ндрангетата, при която са арестувани повече от триста човека. Между задържаните има политици, общински съветници, началник от полицията. Налага се, заради изтичане на информация, операцията да се проведе 24 часа по-рано. Не е никак проста задача, тъй като в осъществяването й са ангажирани 3000 човека. Политическия свят е разтърсен от твърдението на Гратери:

„Ако преди двадесет години мафиотите търсеха политиците, сега е точно обратното. Босовете разполагат с гласовете на избирателите“.

И още нещо много важно разкрива Гратери – ндрангетата е единствената мафия с представители по целия свят. Финансовото й могъщество може да преобръща правилата на свободния пазар и да изтласква чистите, несвързани с нея фирми. Това като че ли е една от най-големите опасности. 

Изключително важно е при осъществяването на съдебната реформа да се направи всичко възможно за ускоряване на  процесите – настоява Гратери. 

Е, за какво да го харесваш? Добре че има охрана...

През 2015 година Никола Гратери бе в България, за да представи заедно с Антонио Никасо книгата си „Бялото злато“ (изд. Авлига). Това бе едно от малкото му пътувания без охрана. Среден на ръст, набит, със скиорска шапка, нахлупена над очите му, той приличаше на хлапак, избягал от час. Тогава пред Клуб Z магистратът за първи път предложи да направи съдебната реформа в страната ни. Безплатно. Предложението е в сила, но институциите ни не се интересуват. Ние си имаме хора, наши хора.

..За четири минути Гратери обяснява защо е срещу разрешаването на "леката дрога" и го прави така, че спорещите с него остават без аргументи.

А за да си почине наистина - обработва полето си, където отглежда зеленчуци. Производството му е сериозно, сам няма сили да се стправи с реколтата, поради което - използвайки служебното си положение - задължава охраната да отнася с касетки в домовете си част от пордукцията

След операцията, проведена в края на миналата година, атаките срещу Гратери са така разнопосочни и непрекъснати, че гражданите на Катандзааро създадоха комитет в подкрепа на магистрата. За да изразят своята солидарност, те ще се съберат на 18 януари пред Съдебната палата в града. Колко ли ще са представителите на политическата класа?