Втори ден в Перник има повишени нива на серния диоксид във въздуха. Около полунощ превишението е било двойно или 700 микрограма на кубичен метър. Вчера сутринта беше с още по-притеснителни показатели, съобщи бТВ. Регионът е и на воден режим. 

Заради опасните нива на замърсяване учебни часове се провеждат само в класните стаи. Още вчера здравната служба предупреди перничани - деца, възрастни, хора с астма, сърдечно-съдови заболявания и белодробни заболявания - да не напускат жилищните или работните помещения, като затворят прозорците на стаите, да се избягва физическа дейност на открито. 

Днес от регионалната инспекция по околна среда обясниха, че причини за проблема са отново мъглата, потреблението на твърдо гориво и работата на ТЕЦ "Република" към "Топлофикация" Перник.

Инспекторите са проверили ТЕЦ „Република“ към „Топлофикация Перник“ АД – нарушения не са констатирани. 

Още вчера ТЕЦ-ът трябва да заработи на намалени производствени мощности. 

„Мерките, които вчера взехме, са съгласно предписанията на РИОСВ – намалихме производството. Променихме микса – сложихме малко по-нискосернисти въглища, но това беше, докато се нормализираха праговете за серен диоксид. От късния следобед вчера до днес работим в нормален режим“, каза пред бТВ Любомир Спасов, директор на „Топлофикация Перник“ АД.

Той подчерта, че не Топлофикация е причинителят на замърсяването.

Въздухът в София също е отново опасен за здравето. Гражданските станции за измерване на замърсяването отчитат, че 35 дни в годината въздухът е некачествен. 

„Няма как да очакваме да има по-чист въздух, при положение, че не сме променили начина си на живот, при положение, че мерки не се взимат вече толкова много време. Нашите станции показват завишени стойности в мъгла, но човек трябва да си покаже носа навън, за да разбере, че имаме проблем, особено при отоплителния период“, каза пред бТВ съоснователят на airbg.info Стефан Димитров.

По думите му „политиците тупат топката вече 30 години“. Димитров обърна внимание, че фините прахови частици в контакт с мъглата са изключително опасни за здравето.