Сканиране на хартиените бюлетини вместо гласуване с машини.

Около такава идея са се обединили депутатите от почти всички парламентарни групи (ПГ) за изменения в Изборния кодекс (ИК) като мярка срещу големия брой грешки при отчитането на резултатите от гласуванията, научи Клуб Z.

Формално другата седмица в Народното събрание ще се създаде работна група с участието на представители на всички ПГ, която в рамките на три месеца трябва да изработи поредните изменения в закона, по който гласуваме. Обявиха го днес представители на всички партии, начело с шефката на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Идеята за замяна на машините за гласуване, които в сегашния вид на ИК трябва да заменят напълно хартията още на следващия парламентарен вот догодина, със сканиращи устройства неофициално идва от ДПС, но среща подкрепа и от ГЕРБ, и от БСП, и от ВМРО.

Сбогом, машини

При този модел пак гласуваме с бюлетина, но после тя се сканира от устройството, което отчита всеки глас. В края на изборния ден именно то ще изважда протокола с всички отчетени в него данни, в т.ч. преференциите. Така депутатите смятат, че ще се избегне човешкият фактор, както и все по-сложните протоколи. Сега и броенето, и нанасянето на резултатите от протоколите се извършва от членовете на секционните избирателни комисии, като традиционно се допускат много грешки. На проведените Местни избори 2019 цели 16 на сто от протоколите за избор на общински съветници се оказаха сгрешени. 

Безспорно големият брой недействителни бюлетини се дължи на преференциите, обявиха от Централната избирателна комисия (ЦИК) след вота. Показвали го и данните – на местния вот през 2011 г., когато преференцията все още не беше въведена, недействителните бюлетини за общински съветници са били 6,8 на сто. През 2015-а и 2019-а – годините с преференции, процентът е сходен.

Ако идеята за сканиращи устройства се възприеме, то машините, с които уж трябваше да гласуваме поголовно още след президентския вот през 2016-а, но така и не се въвеждат, отиват в историята. Сега обаче машини не се поставят в секции с до 300 избиратели, като не е ясно дали такова правило ще бъде записано и за сканиращите устройства, ако те бъдат въведени.

Преброителни центрове 

Друг обсъждан вариант е гласуването да протича както сега, но сканирането на бюлетините да се извършва в преброителни центрове под видеонаблюдение.

Идеята е след края на изборния ден урните с бюлетините, запечатани, да бъдат откарвани в преброителните центрове, чийто брой зависи от броя избиратели в съответната община. Самото преброяване пък да се извършва от обучени от ЦИК експерти. Така според депутати от управляващата коалиция ще се избегне броенето в секциите, а ролята на членовете на СИК ще се сведе само до това да отбележат в един много по-опростен протокол броя гласували. При този вариант, с намалената роля на членовете на СИК, които сега и броят, и попълват протоколи, и носят изборните книжа в ОИК, щяло да се намали и заплащането за работата им (което бе увеличено за последния местен вот), а партиите нямало да изпитват вече хроничния проблем да намерят хора за тази неблагодарна работа.

Отделно, при този вариант, нямало да се налага закупуването на десетки хиляди сканиращи устройства, а само за преброителните центрове. 

Вариантът преброяване в преброителни центрове стои и при идеята за сканиране на бюлетините още в секциите, като при него бюлетините ще се броят ръчно, за да се сверят данните от протокола, който устройството е извадило.

Преференциите остават

Иначе веднага след като резултатите на местния вот показаха голям брой грешки при преференциите за общински съветници, в парламента се заговори за нов опит да премахване на преференциите. Те бяха обезсилени при една от последните редакции на Кодекса, по предложение на ДПС и с подкрепата на ГЕРБ. Последва бурна обществена реакция и старият вариант бе върнат. Сега управляващите дават заявка, че няма да повторят тази грешка.

От Движението обаче все така ще настояват за промяна на сегашната ситуация - и все така с мотива, че при едни местни избори например, много малко хора, "напазарувани", лесно могат да вкарат "правилния" общински съветник в местния парламент.

Ще настояват отново и за отпадането на забраната за агитация на майчин език, за която забрана ни критикува и Венецианската комисия. Със сигурност ДПС ще постави отново и темата за отпадане на уседналостта за местни и европейски избори, както и за ревизия на решението за намален брой секции в чужбина в страни извън ЕС. 

Очаква се и левицата да направи едно от старите си, но все така невъзприемани предложения. Става въпрос за текст, в който, за да се избегне самата "активна регистрация", се предлагаше списъкът с избирателите да се актуализира след всеки вид избори, като няма пречка всеки негласувал преди, но решил да го направи сега, да бъде вписан и да упражни правото си. Така ще се даде реална картина за хората, които гласуват и ще се спре с говоренето за мъртви души, смятат от левицата. От ГРАО вече на два пъти подкрепиха тази идея и заявиха, че няма техническа пречка за осъществяването й.

От "Воля" пък, в лицето на зам.-председателката на групата Кръстина Таскова, и днес обясниха, че ще настояват за образователен ценз за гласуване, както и за камери в секциите. Такъв проект партията на Веселин Марешки внесе отдавна, но той стои "на трупчета", а образователният ценз в случая противоречи и на Конституцията.