„Нетфликс“ пуска епичен сериал за победите на Османската империя, завладяването на Балканите и Константинопол, продуциран от американските компании „STX Entertainment“ и „Karga Seven Pictures“. Художествено-документалната поредица „Възходът на Османската империя“ е възхвала на Мехмед Завоевателя, седмият султан на Османската империя и един от най-успешните ѝ владетели.

Поредицата е дело на американо-турския режисьор Емре Сахин, носител на 6 награди „Еми“, продуцирал всички сезони на популярния сериал на „History channel“ „На лов за Хитлер“.

В образа на Мехмед е младият турски актьор Джем Йигит. В една от ролите ще влезе и Селим Байрактар, играл в сапунения сериал „Великолепният век“.

Шестте епизода са заснети изцяло в Истанбул на историческите места, напомнящи за краха на Византийската империя. В синопсиса не се споменава дали в историческия сюжет става дума и за България по времето на Мехмед Завоевателя. Под неговото управление Добруджа пада под османска власт.

Под ръководството на баща му Мурад през 1444 г. османските войски надделяват над армията на унгарския крал Владислав Варненчик и присъединяват източните български територии към Османската империя. Десет години по-късно пада и Константинопол.

Това е вторият мащабен филмов проект след „Великолепният век“, който има за цел да се окъпе в блясъка на Османската империя. Премиерата на „Възходът на Османската империя“ в „Нетфликс“ е на 24 януари.

"Площад Славейков"