25 процента от болничните покрай Коледа и Нова година с цел удължаване на почивните дни са взети от работещи в бюджетния сектор. Това обяви социалната министърка Деница Сачева.

На 23 и 27 декември са издадени по-малко болнични от другите дни в месеца, между 2 и 3 хил. листа. На 2 януари обаче има издадени над 7 хиляди болнични листи. Тази година почивен ден бе само 1 януари, след който имаше два работни дни преди уикенда.

Около 9500 общо са издадените болнични листове с начална дата в трите работни дни около коледно-новогодишните празници, сочат данните на Националния осигурителен институт. Те се отнасят само за първичните болнични листове.

Изключени са болничните листове с диагноза, имаща отношение към онкологични заболявания. Това бяха работните дни около коледно-новогодишните празници и болнични листове до 14 дни с тези начални дати биха позволили „сливане“ на почивни дни.

На 23 декември т .г. са издадени 2806 първични болнични листове, на 27 декември - 3296, на 30 декември – 3341. Броят на издадените болнични листове на тези дати е много по-нисък в сравнение с броя на издадените болнични листове през други работни дни на месец декември, например понеделниците 2, 9 и 16 декември, когато броят им е съответно 12 638, 12 710 и 10 559, се посочва в справка на НОИ.

Данните на НОИ показват, че за периода 2010-2018 г. разходите за парични обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване са нараснали от около 253 млн. лв. до малко под 463 млн. лв. Това е ръст от 83,2%. В резултат, делът на разходите за този вид обезщетения от брутния вътрешен продукт нарастват от 0,34% през 2010 г. до 0,42% през 2018 г.

Бюджетният сектор е сред тези, които имат най-голям принос за нарастването на болничните между 2010-2018 година. Такива сектори са още търговията, автосервизите и пр.

За периода има ръст от 134 процента на парите, пратени от работодателите за първите три дни болнични.

На днешното си заседание правителството одобри разработени мерки за ограничаване на злоупотребите с болничните, съобщиха от МС. Съгласно решението на Министерския съвет в едномесечен срок в Националния съвет за тристранно сътрудничество ще бъдат обсъдени мерки за ограничаване на злоупотребите при получаване на парични обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване.

През 2019 г. имаше идеи в управлението, по предложение на работодателските организации, за отпадане на заплащането на първия ден от болничните, но след остри негативни реакции от синдикатите, те не бяха реализирани тогава.